Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да използва програма за безвъзмездна помощ на Държавния департамент за изпращане на допълнителна военна помощ на Украйна.

Това съобщи Politico, позовавайки се на информирани източници.

Според двама от събеседниците на изданието единият вариант, който се разглежда, е да се използва програма на Държавния департамент, която предоставя безвъзмездни средства или заеми на партньорските страни за закупуване на оръжие и отбранителна техника.

"Според Държавния департамент към 21 септември Съединените щати са имали приблизително 650 милиона долара оставащи от 4,6 милиарда долара чуждестранно военно финансиране, което Конгресът е отпуснал като част от два допълнителни пакета за Украйна и "страни, засегнати от ситуацията в Украйна", отбеляза вестникът.

Един от източниците на изданието поясни, че дори ако администрацията използва финансови правомощия за закупуване на оръжия, Конгресът все пак трябва да разреши допълнително финансиране за подкрепа на Украйна.

Освен това служител на Министерството на отбраната, който говори с изданието, каза, че администрацията на САЩ може да поиска от Конгреса да пренасочи финансирането от други позиции на бюджета на Пентагона за подкрепа на Украйна. Това решение обаче ще изисква одобрението на законодателите.

Спада обществената подкрепа в САЩ за въоръжаване на Украйна

Спада обществената подкрепа в САЩ за въоръжаване на Украйна

Според анкета само 41% от американците смятат, че Вашингтон "трябва да предостави оръжия на Украйна"

На свой ред говорителят на Пентагона Патрик Райдър каза, че Министерството на отбраната засега няма намерение да прави това.

"Оставаме ангажирани да работим с Конгреса по допълнителен бюджет за Украйна и получаване на пълен бюджет", каза той.