Световните лидери трябва да признаят цената на подкрепата за Украйна, включително скока в разходите за енергия и храна, но също трябва да признаят и че цената на това да се позволи на Русия да спечели, ще бъде много по-висока. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".

В изказване в началото на срещата на върха на Г-7 Джонсън подчерта, че Западът трябва да запази единството си в лицето на агресията на Москва.

"За да защитите това единство, за да го накарате да работи, трябва да проведете едни наистина честни разговори за последствията от случващото се, за натиска, който изпитват отделните приятели и партньори", посочи британският премиер.

Борис Джонсън против да се притиска Украйна за мирно, но лошо споразумение

Борис Джонсън против да се притиска Украйна за мирно, но лошо споразумение

"Светът трябва да избягва всеки резултат, при който агресията на Путин изглежда увенчана с успех"

"Но цената на отстъплението, цената на това да позволим на (руския президент Владимир) Путин да успее, да отцепи огромни части от Украйна, да продължи със завоевателната си програма - тази цена ще бъде много, много по-висока. Всички тук разбират това", категоричен бе Джонсън.

На среща в кулоарите на форума на Г-7 в Германия Джонсън предупреди френския президент Еманюел Макрон срещу изкушението за решение чрез преговори "сега" в Украйна заради риск от удължаване на "световната нестабилност", съобщава "Франс прес".

От пресслужбата на "Даунинг стрийт" посочват, че двамата лидери са се съгласили, че сегашният момент в развитието на конфликта е критичен и има възможност за обрат в хода на войната.

Вчера британският премиер изрази опасения, че Украйна може да бъде изправена пред натиск за сключване на мирно споразумение с Русия, което не е в неин интерес, поради икономическите последици от войната в Европа.

Джонсън се бои, че Европа ще притисне Украйна за лошо мирно споразумение

Джонсън се бои, че Европа ще притисне Украйна за лошо мирно споразумение

Послествията щели да са дългосрочна икономическа катастрофа