Албанският премиер Еди Рама днес използва новото френско предложение относно преговорите между Северна Македония и България за еврочленството на Скопие за нов остър коментар срещу София, съобщи МКД. 

България можеше да се държи по-европейски, отбеляза Рама днес. Tой направи изявлението на среща с журналисти след срещата на върха на НАТО, която се проведе в Мадрид, Испания. 

Припомняме, че през юни той обвини българските власти, че държат Северна Македония за заложник. На критиките на властите ни след неговите забележки, той отговори:

"Вие имате проблем с моя начин на изразяване, аз с начина, по който България иска да решава двустранните въпроси. Или вдигнете ветото, или ще ме търпите". 

Тогава лидерът на опозиционната Демократическа партия на Албания и бивш премиер на Албания Сали Бериша се извини на българския народ за изказванията на премиера.

Бериша каза на пресконференция, че Рама не представлява мнението на албанците, тъй като, както каза, не познава никакви принципи на приятелство между страните.

Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите

Еди Рама към България: Или вдигнете ветото, или ще ме търпите

Бившият албански премиер Сали Бериша се извини на България за острите думи на Рама

"От името на албанската опозиция се извиняваме на българското правителство и народ и гарантирам, че това не е мнението на албанците, а на един авантюрист.

Човек, който не познава никакви принципи, не знае какво е приятелство между страните. "Не ми се струва оправдано премиерът да казва "срам за българите и България", освен ако не е човек, който унижава всеки албанец с решенията си", каза Бериша.

Фон дер Лайен е доволна за споразумението с България, приветства РСМ и Албания за ЕС

Фон дер Лайен е доволна за споразумението с България, приветства РСМ и Албания за ЕС

Еди Рама: Новото предложение, което е окончателно, е напълно приемливо

Рама все пак коментира по-рано днес и новото френско предложение така:

"Според мен новото предложение, което е последното, трябва да бъде добре разбрано в Северна Македония, то е напълно приемливо предложение и правителството, мнозинството, парламентът трябва да го приемат без колебание. Обществото в Северна Македония трябва да се почувства напълно освободено, защото задънената улица е преодоляна и някои нюанси, които направиха предишното предложение неприемливо, са елиминирани", каза албанският премиер.

Рама добави, че по този начин отваря пътя за европейска интеграция на Албания.

Европейската комисия е готова да започне преговори с Албания и Северна Македония, според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен написа в Twitter, че Северна Македония и България са близо до сделка, която би отворила пътя за започване на преговори за присъединяване на първата и Албания.

"Добър телефонен разговор с премиера Ковачевски. Дългоочаквани добри новини, че МК и БГ, с подкрепата на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и опасенията. ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албяния, следващата стъпка по техния европейски път."