Инвазията в Украйна означава, че по-малко руски танкове и друга военна техника ще премине през Червения площад в Москва в понеделник, когато страната отбелязва победата си над нацистка Германия във Втората световна война. Патриотичният плам, свързан със свещения празник, обаче вероятно ще остане силен както винаги, анализира Associated Press.

Тази година Денят на победата няма да почете само конфликт, приключил преди 77 години. Много руснаци ще мислят за хилядите войници, които се бият в съседна Украйна. Признаците за подкрепа за военните се увеличиха в цялата страна от началото на инвазията на 24 февруари, като буквата "Z" се появява на билбордове и знаци по улиците и подлезите , както и по телевизията и социалните мрежи.

Кремъл отказа да нарече боевете в Украйна "война", вместо това ги нарече "специална военна операция". Някои наблюдатели смятат, че президентът Владимир Путин би могъл да използва празника, за да обяви най-накрая "операцията" за война и по този начин да засили националната ангажираност на Русия към нея.

Война и спомен

Съветският съюз загуби трудната за осмисляне цифра от 27 милиона души във Втората световна война, която в Русия се нарича Велика отечествена война - конфликт, който опустоши градовете и селата, причини огромни страдания и остави дълбок белег в националната психика.

Денят на победата е рядко събитие в предизвикващата разделение постсъветска история на нацията, което се почита от всички политически играчи и Кремъл използва това чувство, за да насърчи патриотичната гордост и да подчертае ролята на Русия като глобална сила.

Годишните тържества включват впечатляващ военен парад на Червения площад, показващ най-новото въоръжение от танкове и изтребители до междуконтинентални балистични ракети с ядрен заряд.

Тази година наборът от оръжия, които ще бъдат показани на парада, е значително намален спрямо миналата година, като очевидно е отражение на ангажирането на сили и техника във военните действия в Украйна.

Борба срещу "неонацистите"

При отприщването на инвазията Путин заяви, че тя е насочена към "демилитаризация" на Украйна, за да премахне предполагаемата военна заплаха за Русия от "неонацисти" - реторика, осъдена от Украйна и Запада като фиктивно прикритие за груб акт на агресия.

За да се опитат да подкрепят твърдението, Путин и неговата администрация посочиха възхвалата от страна на украинските десни групи на националистически лидери Степан Бандера и Роман Шухевич, които застанаха на страната на нацистите по време на Втората световна война и предполагаемата употреба на символите на нацистките части от някои украински военни .

Реториката също беше използвана от Кремъл, за да се опита да засили обществената подкрепа за войната на фона на тежките загуби на войски и оборудване и огромни икономически щети от западните санкции.

Украинският президент Володимир Зеленски, който е евреин, се присмива на твърдението за "денацификация" на Кремъл. Руският външен министър Сергей Лавров отвърна, като направи паралел между Зеленски и Адолф Хитлер - изявление, което предизвика остри критики от Израел.

Ускоряване на офанзивата?

Някои в Украйна и на Запад очакваха Путин да се опита да търси бързи успехи преди празника на 9 май в евентуален опит да го представи като решителна победа и да го използва като изход от това, което все повече прилича на катастрофално блато, обезкръвяващо ресурсите на Русия и заплашващо нейната стабилност.

След неуспешния опит за щурмуване на Киев и други големи градове в северната част на Украйна в ранните етапи на войната, Кремъл измести фокуса си към източния индустриален регион, известен като Донбас, където подкрепяните от Москва бунтовници се бият с украинските правителствени сили от 2014 г. Този конфликт избухна седмици след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия.

Руските военни превъоръжиха и снабдиха изтеглените си от Киев сили и ги преместиха в Донбас в очевиден опит да обградят и унищожат най-способните и опитни украински войски, съсредоточени там.

Но тази офанзива на изток се изправи срещу твърда украинска отбрана и постигна само постепенен напредък, разбивайки надеждите на Кремъл за бърза победа. Значителни успехи изглеждат почти невъзможни преди 9 май.

В интервю тази седмица Лавров каза: "Нашата армия няма изкуствено да обвързва действията си с която и да е дата, включително Деня на победата".

Какво се случи всъщност в Украйна?

Какво се случи всъщност в Украйна?

Един независим поглед върху хаоса

Повишаване на залозите

Някои руски хардлайнери критикуваха Кремъл, че използва само ограничена сила и призоваха за мобилизация в цялата страна. Някои западни официални лица и наблюдатели смятат, че Путин може да използва 9 май, за да обяви официално война и да обяви пълна мобилизация на населението за увеличаване на броя на войските за офанзивата.

"Той оглежда терена, подготвяйки почвата да може да каже: "Вижте, това сега е война срещу нацистите и това, от което се нуждая, са повече хора", каза британският министър на отбраната Бен Уолъс пред радио Ел Би Си миналата седмица.

Началникът на украинското разузнаване Кирило Буданов отправи подобно предупреждение в понеделник, като твърди, че Русия тайно е започнала подготовка за широка мобилизация. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията като "глупости" в сряда.

Руските власти твърдят, че в Украйна се бият само войници на договор, въпреки че много наборни военнослужещи бяха взети в плен в първите дни на войната.

В руската армия има около един милион военнослужещи - 400 000 от тях войници на договор, включително 147 000 в сухопътните сили. Западните официални представители оцениха първоначалната бройка на руските сили, ангажирани с нахлуването в Украйна на около 180 000 души.

Военните признаха, че са загубили 1351 войници към 25 март и оттогава не са актуализирали броя на жертвите си. Западни официални представители заявиха, че руските загуби са много по-тежки и изчислиха, че до една четвърт от първоначалните атакуващи сили на Москва са станали негодни за битка.

Ако войната се проточи, сегашната численост на руските войски в Украйна може да бъде недостатъчна за поддържане на операциите, което принуждава Кремъл да разчита на лошо обучени военнослужещи или да призовава резервисти.

Кремъл е изправен пред категоричен избор между опит да спечели войната с ограничени сили или решението да подкрепи войските си в Украйна с наборници и резервисти, ход, който може да предизвика обществено възмущение и потенциално да дестабилизира политическата ситуация.

Украйна: Русия готви празничен военен парад в Мариупол за 9 май

Украйна: Русия готви празничен военен парад в Мариупол за 9 май

На руснаците ще бъдат показани истории за "радостта" на местните хора от срещата с окупаторите