Руският президент Владимир Путин може да премине към официално обявяване на война на Украйна още на 9 май, което ще позволи пълна мобилизация на руските резервни сили в опита му да завладее Източна и Южна Украйна, смятат американски и западни представители, цитирани от Си Ен Ен.

Западните официални лица отдавна вярват, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви или военно постижение в Украйна, голяма ескалация на военните действия - или и двете. Към днешна дата руските власти настояват, че конфликтът е само "специална военна операция" с основна цел "денацификация".

"Мисля, че той ще се опита да се откаже от термина "специална операция"", каза британският министър на отбраната Бен Уолъс пред Ел Би Си Радио миналата седмица. "Той опипва терена, подготвяйки почвата да може да каже "вижте, това вече е война срещу нацистите и това, от което се нуждая, са повече хора. Имам нужда от повече руско пушечно месо."

Уолъс добави, че "няма да се изненада но и няма никаква информация за това, че Путин вероятно ще обяви , че "сега сме във война със световните нацисти и трябва да мобилизираме масово руския народ."

Официалното обявяване на война на 9 май би могло да "наелектризира" руските граждани и да повиши общественото одобрение за инвазията. Освен това, според руското законодателство, това ще позволи на Путин да мобилизира резервистите и да призове наборни военнослужещи, от които според официалните лица Русия отчаяно се нуждае на фона на нарастващия недостиг на жива сила. Западни и украински официални представители изчислиха, че най-малко 10 000 руски войници са били убити във войната, откакто Русия нахлу преди малко повече от два месеца.

Други варианти за 9 май включват анексирането на отцепилите се т.нар. "народни републики"(ДНР и ЛНР) в Източна Украйна, извършване на голяма офанзива към Одеса на юг или деклариране на пълен контрол над южния пристанищен град Мариупол.

САЩ имат "много достоверни" разузнавателни доклади, че Русия ще се опита да анексира двата сепареатистки региона "по някое време в средата на май", каза в понеделник посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър. Има също индикации, че Русия може да планира да обяви и анексира "народна република" около югоизточния украински град Херсон. Окупационните власти вече обявиха, че от 1 май там се преминава в разплащане в рубли.

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Как Русия се закрепва в окупираните от нея територии

Москва твърди, че няма да окупира Украйна, но действията й показват обратното

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза в понеделник, че има "добра причина да вярваме, че руснаците ще направят всичко възможно, за да използват" 9 май за пропагандни цели.

"Видяхме как руснаците наистина удвоиха своите пропагандни усилия, вероятно, почти сигурно, като средство за отвличане на вниманието от техните тактически и стратегически провали на бойното поле в Украйна", каза Прайс на брифинг в Държавния департамент.

Прайс добави, че е "виждал спекулациите, че Русия може официално да обяви война" на 9 май и каза, че "би било голяма ирония, ако Москва използва повода на "Денят на победата", за да обяви война, което само по себе си би им позволило да използва наборниците по начин, по който не са в състояние да направят сега, по начин, който би бил равносилен на разкриване на света, че техните военни усилия се провалят, че те бъркат във военната си кампания и военни цели."

"Напълно съм уверен, че ще чуем повече от Москва до 9 май", добави Прайс. "Убеден съм, че ще чуете повече от Съединените щати, от нашите партньори, включително нашите партньори от НАТО, също в навечерието до 9 май.

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

The Times: Русия се готви да нападне Молдова в близките дни

Очаква се на 9 май да бъде създаден "претекст" за нападение