Руски обстрел уби 45-годишен мъж и рани поне един човек в североизточния украински град Купянск във вторник сутринта, съобщиха украински официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Градът в района на Харков беше превзет от Москва малко след инвазията на Русия преди 18 месеца. Той беше превзет отново от Киев миналия септември и отново подложен на чести обстрели, докато Москва се опитва да отвърне на удара на североизток.

Част от жителите остават в града, но регионалните власти наредиха задължителна евакуация на цивилни от района близо до фронта заради трудната ситуация.

Регионалният управител Олег Синегубов каза, че убитият във вторник мъж е бил пазач в месопреработвателно предприятие, което е било ударено при последния обстрел. Главната прокуратура съобщи, че по време на обстрела е ранен и 67-годишен мъж.

Купянск е бил дом на около 27 000 души преди войната и е железопътен център на около 100 км (62 мили) източно от регионалната столица Харков. Загубата на града втори път би била сериозен удар върху инерцията на бойното поле на Киев.

Руските сили се опитват да напреднат на фронта, докато Киев продължава контранастъплението на изток и юг, което започна в началото на юни.

Украйна отчита още трудности около Купянск, но настъпва на изток

Украйна отчита още трудности около Купянск, но настъпва на изток

Украинските сили са си върнали 3 кв. км на източния фронт за седмица

Украинските войски напредват бавно срещу руски минни полета и окопи, блокиращи южния натиск, предназначен да достигне Азовско море и да раздели руските сили.

Медиите съобщиха за среща този месец на военните ръководители на НАТО и висшия генерал на Украйна за пренастройване на военната стратегия на Украйна и Украйна се надява нейните бойци вече да са пробили най-трудната линия на руската отбрана на юг.

В последните актуализации на бойното поле украинската армия каза, че нейните войски са имали известен "успех" в посока на село Вербове в южната област на Запорожие, но не даде подробности.

В него се казва, че ситуацията на северната граница с руския съюзник Беларус е под контрол, но не могат да бъдат изключени "провокации и саботаж" на границата по време на съвместни военни учения в Беларус следващия месец.

Украински генерал иска засилване на защитата на североизток

Украински генерал иска засилване на защитата на североизток

Разногласията между Киев и Вашингтон се засилват.