Заместник-министърът на отбраната на Украйна Наталия Калмикова каза, че към май месец една трета от новите попълнения в украинската армия са били доброволци, а две трети са били мобилизирани, цитира думите и BBC.

"Това показва, че все още имаме потенциал да защитим Украйна", каза Калмикова по време на конференция в Киев.

На 18 май в Украйна влезе в сила нов закон за мобилизацията, поред който всички военнозадължени лица трябва самостоятелно да актуализират данните си. в държавната база данни на наборниците. По този начин украинските власти се надяват да засилят мобилизацията във въоръжените сили на Украйна, които имат остра нужда от подкрепления.

По-рано украинските военни говориха за необходимостта от набиране на още до 500 хиляди войници, но по-късно властите на страната заявиха, че няма нужда от толкова голям брой новобранци.

Ръководителят на комисията по отбрана и разузнаване на Върховната рада Александър Завитневич каза пред украинската служба на BBC, че от влизането в сила на закона 1,3 милиона украинци са използвали приложението, за да актуализират данните си.

В началото на пълномащабната руска инвазия много украински жители станаха доброволци, но през третата година от войната има значително по-малко такива хора.

Украйна праща 600 затворници в щурмовите отряди

Украйна праща 600 затворници в щурмовите отряди

Общо 4300 затворници са подали молби за постъпване в армията