Тридесет и два процента от руснаците подкрепят забраната за екстремизъм на политическата мрежа на критика на Кремъл Алексей Навални, докато 27% се противопоставят. Това показва допитване на московската социологическа агенция "Левада център", съобщава "Ройтерс".

"Левада", които са анкетирали 1 630 души в периода 24-30 юни, уточни, че 38% са изразили безразличие към решението от миналия месец, което определя мрежата на Навални като "екстремистка". Агенцията също така заяви, че подкрепата за дейностите на Навални е спаднала до 14% от 20% миналия септември.

ООН заклейми Русия за Навални, настоява да спазва правата

ООН заклейми Русия за Навални, настоява да спазва правата

Властите да прекратят произволната практика да определят обикновени лица, журналисти и неправителствени организации като "екстремисти", "чуждестранни агенти" или "нежелани организации

Иван Жданов, сподвижник на Навални, най-отявления критик на президента Владимир Путин, отказа да коментира процентите, но настоя, че държавната "пропаганда" срещу Навални се е засилила и може да е оказала влияние.

Сподвижници на Навални изтъкнаха, че забраната за екстремизъм е целяла да ги смаже преди парламентарните избори през септември.

Решението предостави на властите официалната власт да хвърлят в затвора активисти и да замразяват банковите им сметки, ако продължат дейността си. Сподвижниците на Навални разпуснаха своите групи преди решението, за да направят своите поддръжници по-малко изложени на преследване.

Навални беше хвърлен в затвора за нарушения на условно освобождаване по дело за присвояване на средства, което според него е скалъпено. Той беше арестуван в Москва тази година, след като се върна обратно от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество в Русия.

Опозицията в Русия възмутена от коментари на Путин за Навални

Опозицията в Русия възмутена от коментари на Путин за Навални

Леонид Волков обвини Путин, че е загубил връзка с реалността