Египет и Китай подписаха споразумения за задълбочаване на сътрудничеството си по време на посещението на президента Абдел-Фатах ел-Сиси в Пекин вчера. Това включва сътрудничество в китайската инициатива "Един пояс, един път", по която китайски компании изграждат финансирани от Китай транспортни, енергийни и инфраструктурни проекти в чужбина. Това предават от Associated Press.

Ел-Сиси, придружен от египетския външен министър Саме Шукри, присъства на церемония по подписването заедно с китайския президент Си Дзинпин. Датата съвпада с 10-ата годишнина от стратегическото партньорство между Египет и Китай.

Египетската делегация е обсъдила двустранните отношения и осигуряването на стабилност в Близкия изток в светлината на войната Израел-Хамас в Газа, според изявление, публикувано от египетското президентство.

Припомняме, досега Китай е инвестирал милиарди долари в египетски държавни проекти, включително икономическата зона на Суецкия канал и новата административна столица източно от Кайро.

Инвестициите между Египет и Китай възлизат на около 14 милиарда долара през 2023 г., в сравнение с 16,6 милиарда долара през 2022 г., според последните данни, публикувани от статистическата агенция на Египет.

Инициативата "Един пояс, един път" представлява глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г. Миналата година на третия форум за международно сътрудничество участваха 90 държави.

Допълнително, Пекин продължава да засилва подкрепата си в Африка, действия, които безпокоят Запада. През февруари Си Дзинпин съобщи също за инвестиции в Сиера Леоне, която има богати минерални залежи. По негови думи сътрудничеството с африканските страни е крайъгълен камък за китайската външна политика.

Само през 2023 г. Китай повиши дипломатическите си отношения с Етиопия, Замбия, Бенин, Демократична република Конго и Габон. През октомври миналата година Пекин увеличи и инвестициите си в сектора за производство на електроенергия в Нигерия, както и в нейната цифрова икономика.

Китай иска отношения с арабските страни, които да бъдат модел за световния мир

Китай иска отношения с арабските страни, които да бъдат модел за световния мир

Пекин е готов да работи с арабските нации за разрешаване на проблемите с горещите точки