Египет погребва Хосни Мубарак с пълни военни почести. Тялото на Мубарак е транспортирано от джамия в покрайнините на египетската столица до семейното гробище, на фона на строга охрана и с пълна военна церемония с шествие, водено от синовете му Гамал и Алаа Мубарак, и сегашния президент Абдел Фатах ал-Сиси, обградени от висши военни и водещи религиозни личности, съобщава "Гардиън".

"Ще бъде проведено военно погребение ... за бившия президент, по нареждане на президента Абдел Фатах ал-Сиси", заяви адвокатът на Мубарак и дългогодишен негов говорител Фарид ел Диб пред местния "Ал-Масри Ал-Юм". "Това е доказателство, че президентът Сиси е лоялен и мъдър."

Египетските институции отдадоха почит на Мубарак, като се съсредоточиха върху ролята му като военен герой по време на войната през 1973 г. срещу Израел.

Изявление на египетското президентство нарече Мубарак, "един от лидерите и героите" на войната срещу Израел. Египетските военни също пуснаха изявление, с което хвалят Мубарак докато е във военновъздушните сили на Египет.

Професорът по политология Рабаб Ел Махди, който участва в бунта през 2011 г., който сваля Мубарак, заяви, че смъртта му е "напомняне за провалите на революцията. Това е края на глава без затваряне", каза тя. "Много история ще бъде погребана с него, без никаква отчетност."

Почина бившият президент на Египет Хосни Мубарак
Обновена

Почина бившият президент на Египет Хосни Мубарак

На 91 години в Кайро