Европейската комисия предлага страните членки да облекчат ограниченията за маловажните пътувания в ЕС.

За целта трябва да се вземат предвид напредъкът на ваксинационните кампании и развитието на епидемиологичната обстановка в глобален мащаб.

Предвижда се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС в следващите дни. Той трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.

ЕК предлага да се разреши влизането в Евросъюза по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, но и за всички, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина.

Австрия, България и 11 държави от ЕС се договориха за ваксинационни паспорти

Австрия, България и 11 държави от ЕС се договориха за ваксинационни паспорти

За европейския туризъм това е въпрос на оцеляване

Заради мутациите на COVID-19 се предвижда да се въведе нов механизъм за "внезапна спирачка", който да се координира на ниво ЕС и да ограничи риска такива щамове да влизат в Общността. Целта е да се даде възможност на държавите членки да могат да реагират бързо и временно да ограничават до стриктния минимум пътуванията от засегнатите страни за времето, необходимо за задействането на съответните санитарни мерки.

В Туитър председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви, че е време за съживяване на туристическата индустрия и за възстановяване на трансграничните приятелства. Това обаче трябва да се случи безопасно.

Пътуващите по съществени причини, сред които здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, трябва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват, отбелязва Комисията. Това важи и за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на семействата им. За такива пътувания трябва да се запазят изискванията за изследване и карантина.

ЕС иска ваксинационен сертификат още от средата на май

ЕС иска ваксинационен сертификат още от средата на май

Точно сега "не е момент за пътуване", колкото по-отговорни са хората, "толкова повече възможности ще има за нормално лято"