Европейската комисия стартира седем наказателни процедури срещу България. Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парлманет. България разполага с два месеца, за да отговори и да предприеме необходимите мерки. В противен случай ЕК може да отнесе случая до Съда на ЕС.

По една от процедурите ЕК призова България да въведе правилно правилата на ЕС за отваряне на пазара и управление на железопътната инфраструктура. Европейските правила за създаване на единно европейско железопътно пространство предвиждат отваряне на пазара за вътрешни услуги за железопътен превоз на пътници и управлението на железопътната инфраструктура.

Комисията започна процедурата по повод независимостта и безпристрастността на управителя на инфраструктурата, както и с допълнителните функции на регулаторния орган. Тъй като българското законодателство все още не е напълно съобразено с изискванията на правото на ЕС, Комисията реши да представи мотивирано становище.

Освен това ЕК подкани България и още три страни да спазват правилата на ЕС за крайпътни проверки. Правилата променят техническите изисквания за крайпътни проверки, включително видовете високоскоростни трактори, подлежащи на такива проверки с цел подобряване на безопасността по пътищата.

ЕК апелира България и да спазва правилата за определяне на единен формат за разрешения за пребиваване за граждани на страни извън ЕС. Комисията пояснява се, че нашата страна не е въвела новата версия на единния формат до крайния срок от 10 юли 2020 година.

ЕК закри четири наказателни процедури срещу България

ЕК закри четири наказателни процедури срещу България

Три от наказателните процедури са се намирали на етап мотивирано становище, което е последният етап преди сезирането на Съда на ЕС

Друга наказателна процедура е свързана с правилното въвеждане на всички правила за сезонните работници. Правилата предвиждат осигуряването на достойни условия на труд и живот, равни права и достатъчна защита от експлоатация на чуждестранните работници, както и намаляване на незаконната миграция.

От нашата страна и още четири държави от ЕС се очаква също така да въведат изцяло правилата за вътрешния пазар на електроенергия. България е призована да посочи по достатъчно ясен и точен начин всички разпоредби в националното законодателство за въвеждане на европейските правила в тази област. Крайният срок за законодателните промени е изтекъл на 31 декември 2020 г., а през февруари 2021 г. са били открити наказателните процедури.

В областта на корабоплаването ЕК призова България и още четири страни да изготвят и изпратят копия от своите морски пространствени планове. Европейските правила определят общ подход за държавите в ЕС за планиране на техните морски зони. Крайбрежните държави от ЕС се очакваше да изготвят морски пространствени планове не по-късно от 31 март 2021 г. и да представят копия три месеца след публикуването им.

ЕК поиска от България и да съобщи мерките за прилагане на правилата за пристанищните приемни съоръжения за предаване на отпадъци от кораби. Тези правила предвиждат подходяща инфраструктура на пристанищата за събиране на корабните отпадъци. Държавите имаха срок до 28 юни 2021 г. да въведат новите правила в националното законодателство. През ноември 2020 г. комисията предприе наказателната процедура срещу нашата страна.

ЕК съди България заради директивата за възобновяемите енергийни източници

ЕК съди България заради директивата за възобновяемите енергийни източници

Стартира и наказателна процедура срещу България заради схемата за компенсации за горивата