Европейската комисия засилва съдебната си процедура срещу Унгария във връзка с криминализирането на подкрепата на мигранти от страна на Будапеща, като случаят се доближава до евентуално решение на Европейския съд, съобщава "Ройтерс".

"Днес Европейската комисия реши да изпрати на Унгария мотивирано становище относно законодателството, което криминализира дейности, които подкрепят молбите за убежище и пребиваване, и допълнително ограничава правото да се иска убежище", се казва в изявление на изпълнителната власт на ЕС.

Както обяснява Европейската комисия, сред нарушенията, които Будапеща не е премахнала, са "ограничаването на индивидуалните свободи" на мигрантите, както и "незаконното ограничаване на правото на убежище".

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан очаква "сериозен правен дебат" за решението.

"Унгарските власти имат 2 месеца, за да отговорят на Европейската комисия. В противен случай Европейската комисия може да даде Унгария на Европейския съд", обяснява ЕК.

Европейската комисия реши през 2018 г. да започне процедура за санкции срещу Унгария поради приетите от Будапеща закони за миграцията. След това ЕК изпрати официално уведомление.

Унгарският външен министър Петер Сиярто коментира, че решението на ЕК е "дребнаво отмъщение" и правителството е готово да се бори със санкционната процедура на ЕК. Унгария може в бъдеще да бъде лишена от правото да гласува в Съвета на ЕС, ако не удовлетвори исканията на комисията.

Наказателната процедура на Брюксел срещу Унгария задълбочавала разделенията в ЕС

Наказателната процедура на Брюксел срещу Унгария задълбочавала разделенията в ЕС

Разделенията между по-новите и по-старите страни членки