Администрацията на Тръмп не планира да изпраща екип в Китай за търговски преговори, въпреки че има много нерешени въпроси, за да се постигне някакво споразумение, коментира търговският съветник на Белия дом, Клейт Уйлямс, цитиран от "Ройтерс".

"Разговаряме с тях (б.р. китайски служители) всеки ден, но никой няма планове за пътуване", обяснява той и допълва, че перспективата за бъдещи срещи лице в лице е "може би. Но в момента няма планове".

Според Уилямс, двете страни са постигнали напредък в преговорите, но все още има още много какво да се направи. Той отказва да коментира, дали Тръмп ще определи нов срок митата, ако преговорите се отменят.

Със сделка или не, отношенията САЩ-Китай са непоправими

Със сделка или не, отношенията САЩ-Китай са непоправими

Нито един политически вдъхновен и неясно формулиран компромис ще промени това

Членовете на Конгреса и бизнес общността изразяват опасения, че Тръмп е толкова нетърпелив да постигне споразумение преди президентските избори през следващата година, че може да приеме споразумение, което не отговаря на ключови структурни въпроси.

Уилямс отхвърля тези опасения, а идеята, че Тръмп ще се задоволи с "лоша сделка", е "напълно неточна".

Американският посланик в Китай Тери Бранстад коментира пред "Уол стрийт джърнал", че Вашингтон и Пекин все още не са определили дата за среща на Тръмп с китайския президент Си Дзинпин, което е знак, че нито една от страните не вижда сделката като неизбежна.

Тръмп: Отлагаме повишаването на митата върху китайски стоки

Тръмп: Отлагаме повишаването на митата върху китайски стоки

Тръмп съобщи решението си в "Туитър", като се позова на "съществен напредък"

двете страни са съгласни, че трябва да има значителен напредък, което означава чувство, че са много близо до това да се случи. Все още не. Но ние сме по-близо, повече от много дълго време", обяснява Бренстад пред медия в Пекин.  

След неуспешната среща на Тръмп с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, представителите на Пекин няма да се ангажират със среща на върха, докато не се убедят, че ще има сделка, коментират в Пекин.

В китай са изненадани, че Тръмп се оттегли от разговорите с Ким и не искат това да се случи и със Си Дзинпин. За Китай, всяка среща на върха ще бъде по церемония по подписване

Лари Кудлоу, водещ икономически съветник в Белия дом коментира пред "Фокс бизнес нетуърк" оптимистичен поглед към напредъка.

Китай отваря пазара си за чуждите инвестиции

Китай отваря пазара си за чуждите инвестиции

Пекин вдига бариери пред капитала

"Това е историческо, записано е, договорено е с китайците, които бяха тук преди две седмици, но трябва да мине през политическия филтър на президента Си и политбюро. Може би среща на лидерите ще има по-късно този месец или през април. Може би", коментира Кудлоу.

Кудлоу заяви, че новата сделка ще осигури "край на кражбата на интелектуална собственост" чрез принудителни трансфери на технологии и хакерство на компютърни мрежи.

"Ще получим значително по-ниски мита или може би край на митата за автомобили, стоки, селско стопанство, промишлени доставки. Ще получим изпълнителна процедура", допълва той.

"Ако сделката не работи за Съединените щати и нашите дългосрочни интереси, независимо дали става въпрос за технологии, IP, кражба, правоприлагане, стоки, тарифи ... тогава това не е нашата сделка".

Ван И: Китай и САЩ не трябва да се конфронтират, в интерес и на света

Ван И: Китай и САЩ не трябва да се конфронтират, в интерес и на света

Той коментира дали предстои конфликт и ако да, как да избегнат тази трагедия