Няколко експлозии станаха в неделя сутринта в окупирания от руските войски град Мелитопол. "В града се чуха експлозии", съобщи в Телеграм избраният кмет на Мелитопол Иван Федоров. Според съобщения в медиите това са били украински ракетни удари по железопътен обект. Мелитопол е възлов транспортен център при поддържането на сухопътния мост на Русия към окупирания Крим, пише Der Standard.

В резултат на обстрела е била повредена силовата подстанция на локомотивното депо, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник от службите за спешна помощ. Съобщава се за един пострадал цивилен гражданин. Има щети по многоетажни и частни жилищни сгради. В част от града няма ток.

По-рано представител на окупационната администрация на Мелитопол Владимир Рогов каза, че няколко експлозии са прозвучали в различни части на града. Според него украинските войски са изстреляли седем снаряда по Мелитопол, шест са били прихванати от системата за противовъздушна отбрана, а един е поразил локомотивното депо.

Според украински медии в Мелитопол е ударен склад за гориво и боеприпаси.

Общо шест експлозии са станали около 9,30 ч. в руски военен обект в близост на железопътна линия, съобщи информационната агенция "Укринформ". Железопътният обект се използва от руските войски за ремонти и като склад за гориво и боеприпаси. Според кмета покривът на склада вече е бил повреден по време на удари в понеделник.

Украинските медии не съобщават за ранени или загинали при удара.

Украински удар по Мелитопол

Украински удар по Мелитопол

Окупираният Мелитопол се намира на около 60 км. от фронтовата линия

Според военни експерти именно този град в Запорожка област може да бъде цел на очакваната украинска контраофанзива. Превземането на града би прекъснало пътната и железопътната връзка между окупираната от Русия Източна Украйна и Кримския полуостров, който беше незаконно анексиран през 2014 г.

Това би затруднило значително снабдяването на руските войски, разположени западно от Мелитопол, което е възможно само по море или през силно уязвимия Керченски мост.

Според последните съобщения украинска контраофанзива, която се подготвя още от началото на тази година, ще започне след Великденските празници.

ISW: Кремъл се провали, а Украйна готви офанзива след Великден

ISW: Кремъл се провали, а Украйна готви офанзива след Великден

Донбас все още не е паднал в руски ръце