Серия от силни експлозии са чути в Одеса. Руски въздушни атаки нанесоха щети на селскостопански предприятия и унищожиха няколко индустриални сгради в града през нощта, съобщиха украинските сили в неделя, цитирани от Ройтерс .

Русия изстреля 16 дрона и седем ракети, съобщиха военновъздушните сили на Украйна в приложението за съобщения Telegram. Над Одеска област са унищожени 14 дрона.

Не става ясно какво се е случило с двата дрона, които не са били унищожени, нито дали ракетите са улучили целите си. Военновъздушните сили съобщиха, че ракетите са били насочени към Харковска, Донецка и Черниговска област на Украйна.

Южното командване на Въоръжените сили на Украйна, чиято територия включва Одеса, съобщи, че две селскостопански предприятия са били повредени в Одеска област.

"За съжаление, не беше възможно да избегнем удара", каза командването в Telegram.

"Там избухнаха пожари, унищожени бяха производствени сгради. Пожарите бяха потушени своевременно. Няма пострадали хора."

Засега не е ясно дали щетите са причинени от падащи отломки от дронове или дронове, които не са били свалени.

Украинските военновъздушни сили съобщават, че в нощта срещу неделя руските военни са изстреляли пет противовъздушни ракети С-300 по Харковска и Донецка области две ракети Х-59 по Черниговска област.

Освен това, според военните, украинските региони са били атакувани от 16 дрона тип "Шахед", 14 от които са били свалени.

Повечето от безпилотните самолети са атакували Одеса, се казва в изявление на губернатора на Одеска област Олег Кипер.

"В продължение на три часа продължи интензивната бойна работа на силите за противовъздушна отбрана: дронове навлязоха от Черно море и маневрираха между жилищни сгради и индустриални зони на Одеса. Нашите сили за ПВО унищожиха 13 безпилотни летателни апарата от типа "Шахед-131/136" в небето над Одеска област", ​​написа той в телеграм канала си.

По думите му, в резултат на атака с дронове в Одеска област са били повредени две консервирани селскостопански предприятия. Там избухнахали пожарили и били унищожени промишлени сгради.

През последната седмица всяка нощ градът е подложен на масирани удари с дронове. Военни експерти спекулират, че след президентските избори Путин може да заповяда и сухоземна атака, за да откъсне достъпа на Украйна до Черно море. 

Най-малко 19 души са загинали и над 73 са ранени при ракетните удари в Одеса
Обновена

Най-малко 19 души са загинали и над 73 са ранени при ракетните удари в Одеса

След първия удар е последвал втори на същото място, който е убил спасители

Одеса, където се намира черноморската пристанищна инфраструктура на Украйна, отдавна е мишена на руски атаки, особено след като Москва се оттегли от сделката, постигната с посредничеството на ООН, която позволи безопасно преминаване на украински зърнени пратки.

През последните седмици Москва засили атаките си. В същото време Украйна страда от липсата на ПВО муниции.

В Одеса живее компактна българска общност със свои образователни и културни институции.