Екстремисти, свързани с „Ислямска държава”, публикуваха снимки, на които се смята, че са показани оръжия и оборудване, които са принадлежали на американски войници. Те са били иззети от групата в Източен Афганистан, съобщава „Ройтерс”.

На снимките се виждат американски преносим гранатомет, радиостанция, гранати и друга военна техника, която не се използва често от афганистанските военни. На снимка в близък план се виждат документи за самоличност на войник от американската армия – Райън Ларсън.

Американското военно командване в Кабул отхвърли всякакви предположения, че войникът е бил пленен и допълни, че той дежури в частта си.

Американски войници от специалните части се бият заедно с афганистанските сили в подновена офанзива срещу екстремисти, които са се врекли във вярност на „Ислямска държава”, в граничещата с Пакистан провинция Нангархар.

Редник Ларсън бил приобщен към част, извършваща партньорска операция с афганистанските сили, става ясно от съобщение на говорителя на американската армия. Личната карта на войника и част от техниката са били загубени след операцията.