Изборите за кмет в Истанбул бяха засегнати от "организираната престъпност и сериозна корупция". Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от местните медии.

Ердоган защити решението на Висшия избирателен съвет за повторно провеждане на изборите в Истанбул, след като на вота на 31 март опозицията спечели с малка преднина.

Кандидатът за кмет на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу, който спечели изборите, определи решението като "предателство".

Кметът на Истанбул: Това е предателство

Кметът на Истанбул: Това е предателство

Живеем в диктатура, посочват от опозицията

Европейският парламент също заяви, че решението ще сложи край на доверието в демократичните избори в Турция.

Решението за провеждане на нов вот, който ще се проведе на 23 юни, предизвика протести в най-големия турски град. Стотици хора се събраха в няколко района, удряйки тенджери и тигани и крещейки антиправителствени лозунги.

Опозицията смята, че решението на изборните власти се подчинява на натиска на Ердоган.

В изказване пред депутатите от своята Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза, че повторният вот е "най-добрата стъпка" за страната.

Анулираха изборите за кмет на Истанбул
Обновена

Анулираха изборите за кмет на Истанбул

Ново гласуване ще бъде през месец юли

"Виждаме това решение като най-добрата стъпка, която ще укрепи нашата воля за решаване на проблемите в рамките на демокрацията и закона", изтъкнал турският президент.

Той настоял, че имало "незаконност" при гласуването и заяви, че повторният вот ще представлява "важна стъпка за укрепване на нашата демокрация".

Той също така подчертал, че "крадци" са откраднали "националната воля" в избирателните секции, добавяйки, че ако не бъдат подведени под отговорност, "нашият народ ще изиска обяснение от нас".

Представителят на Партията за справедливостта и развитието във Висшия избирателен съвет Реджеп Озел настоя, че повторният вот е бил насрочен, защото някои членове на изборната администрация не са държавни служители и някои изборни книжа с резултатите не са били подписани.

Протести в Истанбул след анулирането на кметските избори

Протести в Истанбул след анулирането на кметските избори

Демонстрантите излязоха по улиците с чукане на тенджери и тигани

Ала заместник-председателят на Народнорепубликанската партия Онурсал Адигузел заяви, че прегласуването показва, че е "незаконно да се печели срещу Партията на справедливостта и развитието".

Адигузел написа в "Туитър", че решението е "обикновена диктатура".

"Тази система, която отхвърля волята на хората и пренебрегва закона не е нито демократична, нито легитимна", написа той.

А в реч, излъчвана в социалните медии, Екрем Имамоглу, който беше потвърден като кмет на Истанбул, преди да бъде лишен от поста, осъди Висшия избирателен съвет и заяви, че управляващата партия е оказала давление върху него.

"Ние никога няма да направим компромис с нашите принципи", зарече се той пред тълпата, допълвайки: "Тази страна е пълна с 82 млн. патриоти, които ще се борят... до последния момент за демокрацията."

Местните избори се проведоха на 31 март и бяха разглеждани като референдум за управлението на Ердоган в условията на остра икономическа криза.

Въпреки че коалицията около Партията на справедливостта и развитието спечели 51 на сто от гласовете в национален мащаб, кемалистката Народнорепубликанска партия спечели в столицата Анкара, както и в Измир и Истанбул, където Ердоган някога беше кмет.

В Истанбул гласуваха повече от 8 млн. души, където Имамоглу беше обявен за победител с преднина от по-малко от 14 000 гласа.

Управляващата партия оспори резултатите в Анкара и Истанбул, което накара опозицията да отправи обвинения, че Ердоган се опитва да открадне изборите.