Турция е отказала да влезе в създадена в Багдад коалиция заради Сирия, тъй като не признава режима там. „Сирия, Иран, Ирак и Русия формираха четворен алианс в Багдад и поискаха Турция да се присъедини, но аз казах на президента Путин, че аз не мога да седя с президента, чиято легитимност е подозрителна”, заявява Евроган в интервю за телевизия „Ал Арабия”, визирайки Башар Асад.

Близкият изток страда от сектантски заговори за разделяне на региона, смята Ердоган. Той настоява страните в региона заедно да отговорят на този заговор, който поражда сектантство.

Ердоган заявява, че има разногласия между Турция и Иран по регионални въпроси.

„Има разногласия между Турция и Иран, но аз не искам тези различия да засегнат добросъседските отношения...сектантството не трябва да ни подтикне да станем врагове, ислямът трябва да бъде нашата връзка”, посочва той.

„Има намерения в света да ни разделят и има нужда ние да обединим нашите усилия и да бъдем заедно. Вижте какво се случва в Ирак, Сирия, Палестина и Либия...ние трябва да преодолеем тези проблеми и ако успеем да се справим, ислямският свят ще бъде по-силен”, допълва Реджеп Ердоган.

Относно кризата в Ирак, турският президент заявява, че турските сили в момента тренират иракчани в лагер близо до Мосул. Това е станало след молбата и със знанието на иракските власти. Въпреки това той не казва дали тези сили ще бъдат изтеглени.

„Иракско-турските отношения са добри”, коментира още той.

„Когато „Ислямска държава” влезе в Ирак, иракчаните поискаха помощ от нас и ние им казахме, че сме готови. Поискахме те да осигурят подходящо място за нашата база и те го сториха. Всичко започна в края на миналата година и през март ние се разположихме в лагера край Мосул”, обяснява Ердоган.

Той допълва, че иракският министър на отбраната е посетил тренировъчния лагер, но изглежда, че развитията в Сирия са засегнали ситуацията в Ирак.