"Не се закачайте с нас. Нямаме спор с вас в Егейско море". С тези думи турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция срещу провокации в Егейско море, съобщава Анадолската агенция.

"Те отново направиха някои налудничави неща в Егейско море. Разбира се, ние също извършихме необходимото", отбеляза той на събитие в югоизточната провинция Мардин.

Изказването му дойде, след като гръцки самолети се опитаха да се намесят в тренировъчна мисия на НАТО, провеждана в международното въздушно пространство над Егейско море.

Гръцки самолети са се опитали да блокират мисията, съобщи Министерството на националната отбрана в събота и добави, че турските военновъздушни сили са им дали "необходимия отговор и мисията на НАТО е била успешно завършена".

Турският лидер заяви, че е инструктирал служителите да "направят каквото е необходимо, ако Гърция продължи да действа", и отново повтори предупреждението си: "Може да дойдем внезапно някоя вечер".

Ердоган отбеляза, че скорошният тест на балистична ракета на Турция "плаши" Атина.

Ердоган предупреди Гърция, че турските ракети могат да достигнат Атина

Ердоган предупреди Гърция, че турските ракети могат да достигнат Атина

Ново изостряне на риториката между двете страни

През октомври Анкара изстреля собствено производство балистична ракета с малък обсег "Тайфун". Ракетата може да порази цел на разстояние 561 километра за 456 секунди.

През последните месеци Турция, страна членка на НАТО от над 70 години, се оплака от многократни провокативни действия и реторика от страна на Гърция в региона, включително от въоръжаване на острови в близост до турските брегове, които са демилитаризирани съгласно договорни задължения. Анкара подчертава, че подобни стъпки осуетяват нейните добросъвестни усилия за постигане на мир.

Относно отбранителната индустрия Ердоган изтъкна, че Турция осъществява значителен износ в отбранителния сектор.

Миналата седмица турската отбранителна компания Baykar проведе първия полет на своя безпилотен боен летателен апарат Kizilelma.

За новия дрон Ердоган каза: "Kizilelma е нещо различно. Надяваме се, че Kizilelma ще бъде в масово производство до 2024 г. или 2025 г."

Гърция заклейми многократните турски заплахи за война

Гърция заклейми многократните турски заплахи за война

В центъра е турското настояване за демилитаризация на егейските острови

За ходовете на Анкара в областта на енергетиката Ердоган посочи, че руският президент Владимир Путин гледа на Турция като на идеалното място за хъб за природен газ.

"Путин заяви, че Русия може да доставя газ на Европа през Турция и ни каза, че ние можем да решим цената", изтъкна турският лидер.

"Съгласихме се и се надяваме, че ще се казва "Турски поток", допълни той.

Ердоган отбеляза, че Турция предприема стъпки в енергийния сектор също с Азербайджан и Туркменистан.

Министерствата на енергетиката ще проведат предварителни проучвания, преди лидерите на трите държави да се съберат, за да изготвят пътна карта, уточни той.

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция би представлявало повод за война