Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да проведе нови разговори с президентите на Украйна и Русия - Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Това съобщи турският вестник "Хюриет".

По време на среща с турски студенти във Виена Ердоган заяви, че Турция ще продължи да работи по въпроса за деблокиране на морския износ на украинско зърно не само за Анкара, но и за трети страни.

Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Турският президент планира разговор и с Володимир Зеленски

Същевременно Ердоган подчерта, че самата Турция няма проблеми с продоволствената сигурност. "Целият свят е в икономическа безизходица ние нямаме проблем. Разполагаме с 5 милиона тона пшеница на склад. Възнамеряваме да изпращаме зърно в трети страни, за да преминем на следващо ниво в този бизнес. Тези преговори вече са в ход", каза Ердоган.

"Преговорите продължават. Снощи разговаряхме с някои отговорни хора. Следващата седмица ще обсъдим какви стъпки можем да предприемем по време на разговорите със Зеленски и Путин", каза турският президент.

Припомняме, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви преди дни, че Турция е предложила на Русия да се срещне с Украйна и ООН за износа на зърно.

След началото на руската агресия Украйна обяви, че затваря корабоплаването в северозападната част на Черно море.

"Ханделсблат": Как Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно

"Ханделсблат": Как Ердоган иска да спаси 20 милиона тона украинско зърно

Турският президент преговаря за коридор за износ на селскостопански продукти с Русия и Украйна

САЩ изчисляват, че по време на конфликта в украинските пристанища са се натрупали над 20 милиона тона зърно. Украйна обвини Русия, че пречи на корабите да отплават, а ООН призова Москва да отблокира пристанищата и заяви, че ако не изпълни задълженията си, това може да влоши световната продоволствена криза.

Руската страна неведнъж е заявявала, че не пречи на корабите да напускат пристанищата - те не могат да ги напуснат, защото крайбрежните води са минирани от украинците.