Турската държава цели да не се създаде Кюрдистанска република. Така бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев тълкува инвазията на Ердоган пред bTV.

По думите му Турция затъва финансово заради сирийската криза. 120 милиарда долара за негативните ефекти върху турската икономика от бежанците. Възстановяване на Сирия за релокация на сирийските бежанци от територията на Турция в буферната зона ще струва още 130 милиарда долара.

Според Керемедчиев Ердоган подценява дипломатичния тон, с който ЕС му отговаря. ЕС е най-големият инвеститор в Турция и Ердоган се нуждае от европейските инвестиции. Мигрантите не са овце, които да насочиш на някъде, според него.

Борисов: С Каракачанов ли сме - няма страшно за границата

Борисов: С Каракачанов ли сме - няма страшно за границата

Взети всички мерки, но най-важна е дипломацията

По отношение на фалита на най-големият туроператор "Томас Кук" той заяви, че очаква отрезвителен ефект от този фалит.

Според него идва времето на интернет резервациите. Това е частен казус и той ще премине през доста болезнен етап, смята Керемедчиев.

Припомняме, че по-рано днес бившият ни консул в Одрин Георги Димов заяви пред Нова телевизия, че имаме основания да се притесняваме от заплаха на Ердоган. 

Радев призова Европа да се фокусира върху сигурността на границите

Радев призова Европа да се фокусира върху сигурността на границите

Заради миграционния натиск

Вчера, 11 октомври премиерът коментира готовността на правителството да посрещне нова вълна с оглед на военната операция, която Турция започна в Сирия като заяви, че докато сме с Каракачанов - няма страшно за границата. 

Президентът Румен Радев пък призова Европа да се фокусира върху сигурността на границите.