Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че планираните му разговори с руския лидер Владимир Путин могат да доведат до възстановяване на зърнената сделка, съобщава "Ройтерс".

Той призова западните страни да обмислят исканията на Русия.

"Прекратяването на Черноморската инициатива за износ на зърно ще има поредица от последствия, вариращи от повишаването на глобалните цени на храните до недостиг в определени региони, което потенциално ще доведе до нови миграционни вълни", предупреди Ердоган по време на полет на връщане от визита в страните от Персийския залив и Северен Кипър.

"Уверен съм, че след като обсъдим задълбочено въпроса с президента Путин, можем да гарантираме продължаването на това хуманитарно усилие", изтъкна той.

В понеделник Русия обяви, че прекратява участието си в Черноморската зърнена сделка и отмени гаранциите за безопасно корабоплаване. Оттогава нито един кораб не е отплавал от украинските пристанища. Новината незабавно доведе до рязък скок на фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса.

Зърнената сделка като залог между Путин и Ердоган

Зърнената сделка като залог между Путин и Ердоган

Ердоган постепенно измества позиционирането на страната си от двата стола

Москва заяви, че ще се върне към сделката само ако бъдат изпълнени исканията ѝ за улесняване на собствения ѝ износ на храни и торове за световните пазари. Западните страни пък твърдят, че Русия не е имала проблеми с продажбата на храни - нещо, което не попада под финансови санкции.

"Наясно сме, че президентът Путин също има определени очаквания от западните страни и е изключително важно те да предприемат действия в това отношение", подчерта Ердоган.

Днес Русия нанесе въздушни удари по украински съоръжения за износ на храни за четвърти пореден ден и провежда военни учения в Черно море. Според Запада това е опит на Москва да се измъкне от санкциите, като заплашва с глобална продоволствена криза.

Ердоган отново изрази надежда Путин да посети Турция през август.

Вярвам, че без да протакаме процеса, ще осигурим продължаване на Черноморската инициатива за зърно, отбеляза той.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Русия даде три месеца срок на ООН да спаси зърнената сделка

Русия даде три месеца срок на ООН да спаси зърнената сделка

Москва няма да поднови преговорите, ако не бъдат изпълнени условията за руския селскостопански износ