Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че не е напълно против перспективата за започване на диалог с правителството в Дамаск, съобщава ДПА.

"Вратите на политиката, както знаете, са винаги отворени до последния момент", коментира Ердоган пред репортери на борда на самолета си, на връщане от конференцията за Сирия в Русия, съобщи "Хюриет".

Не би било справедливо, добавя той, "да кажа, че нищо няма да излезе от този въпрос и да го отхвърля предварително".

Ердоган твърдо подкрепяше бунтовническите сирийски сили и неколкократно призоваваше президента Башар ал-Асад да подаде оставка, като в един момент миналата година посочи, че турското военно присъствие в Северна Сирия е предназначено да сложи край на управлението на лидера.

Ердоган наскоро намекна, че продължава да държи Асад отговорен за смъртта на поне половин милион души в Сирия.

Турция също така се присъедини към Русия и Иран в усилията за намаляване на насилието в Сирия. Лидерите на трите страни се срещнаха тази седмица в Сочи, където Владимир Путин се споразумя с колегите си да се проведе сирийски конгрес за национален диалог, насочен към изготвяне на нова конституция.

Русия, Турция и Иран се разбраха за започване на умиротворителен диалог в Сирия

Русия, Турция и Иран се разбраха за започване на умиротворителен диалог в Сирия

Свиква се Сирийски народен конгрес за диалог

Ердоган отново изрази категоричната си позиция срещу включването в диалога на основните сирийско-кюрдски обединения. Коментира, че Асад също е против участието на групата.

"Путин споделя чувствителността ни" по отношение на кюрдите, коментира Ердоган. Допълва, че Съединените щати и международната коалиция, които се борят с ДАЕШ (Ислямска държава), не споделят тази позиция.

САЩ си партнират с кюрдите, като основна военна сила в Сирия, в борбата с ДАЕШ.