Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли критиките заради готовността му да превърне известната забележителност на Истанбул "Света София" в джамия, въпреки международната и вътрешната тревога, съобщава "Франс прес".

"Обвиненията срещу страната ни във връзка със "Света София" са директна атака срещу правото ни на суверенитет", настоя Ердоган.

САЩ натискат Турция да не превръща "Св. София" в джамия

САЩ натискат Турция да не превръща "Св. София" в джамия

Там са били коронясвани византийските императори

Върховният съд на Турция разглежда казуса дали емблематичният културен обект и бивша византийска катедрала могат да бъдат преустроени като джамия, което накара държавния секретар на САЩ Майк Помпео в сряда да настоява Турция да запази обекта в сегашния му статут като музей.

Държавният съвет (Върховният съд) се събра вчера, за да оцени казуса, внесен за разглеждане от асоциация за промяна на статута на музея.

Съдът трябва да обяви решението си в рамките на 15 дни.

България не трябвало да реагира остро на превръщането на "Св. София" в джамия

България не трябвало да реагира остро на превръщането на "Св. София" в джамия

Ние сме малка страна на пътя на бежанския поток, напомня историк

"Света София" е построена за първи път като катедрала в християнската Византийска империя през VI век, но е превърната в джамия след завладяването на Константинопол от османците през 1453 година.

Преобразуването ѝ в музей беше ключова реформа при управлението на основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк.

Ала призивите "Св София" отново да служи като джамия доведоха до гняв сред християните и напрежение между историческите врагове и съюзници в НАТО Анкара и Атина, която наблюдава изкъсо отношението към византийското наследство в Турция.

Ердоган каза през миналата година, че е било "много голяма грешка" превръщането на "Св. София" в музей.

След 15 дни става ясна съдбата на черквата-музей "Св. София" в Истанбул

След 15 дни става ясна съдбата на черквата-музей "Св. София" в Истанбул

Исламистите искат да я превърнат в джамия