Украйна може да разгледа инициативите на Китай, Бразилия и Южна Африка, за да може президентът на страната Володимир Зеленски да ги интегрира във "формулата на мира", заяви началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак в интервю за италианския вестник Corriere Della Sera.

"В началото на ноември ще завършим нашата мирна формула и Зеленски каза, че тогава ще бъде готов да изслуша други инициативи, като тези на Китай, Бразилия, Южна Африка и други подобни, за да ги интегрираме в нашата", цитира думите му РБК-Украйна "

"Тогава нашето предложение ще има значителна подкрепа", казва Ермак.

През лятото Зеленски представи своята "формула за мир" на среща на върха в Швейцария. Не е известно кога ще се проведе втората среща на върха и дали Русия ще участва в нея. Зеленски представи "Плана за победа" на САЩ и Европа през есента. Москва се изказа пренебрежително и за двете инициативи, но се изказа положително за миротворческите предложения на Пекин.

Ермак също каза в интервю, че за да започнат преговори, Руската федерация трябва да се оттегли от позициите си преди 24 февруари. Това е обаче е доста различно от настояването за връщане на Украйна към границите си от 1991 година.

"Зеленски никога не е говорил за териториален компромис, а само за необходимостта от приемане на международно признати граници. Вярно е обаче, че той беше готов да преговаря [през 2022 г.] въз основа на ситуацията преди руската инвазия. За нас Крим и Донбас остават украински, те не подлежат на обсъждане. Ние сме против замразяването на войната, искаме тя да приключи. Успокоява ни фактът, че страните от Глобалния Юг също осъждат руската инвазия и насилствено завземане на територии", каза ръководителят на кабинета на Зеленски.

Зеленски: Украйна ще продължи да се бие, дори ако Западът не подкрепи "плана за победа"

Зеленски: Украйна ще продължи да се бие, дори ако Западът не подкрепи "плана за победа"

Това заяви украинският президент на заседание на Европейския съвет в Брюксел