Европейският съюз отправи призив до президента на САЩ Доналд Тръмп за избягване на всякакви търговски войни, тъй като Световната търговска организация - СТО се подготвя да издаде решение, което може да му позволи да налага милиарди мита върху продукцията на ЕС, съобщава АП.

През май СТО постанови, че Европа незаконно субсидира производителя на самолети Airbus, в ущърб на американския конкурент Boeing. ЕС спечели подобно дело на СТО, обвиняващо САЩ в незаконно субсидиране на Boeing.

Решението ще даде законното право на администрацията на Тръмп да налага на ЕС мерки за противодействие под формата на мита. Продуктите на ЕС, които биха могли да бъдат ударени, включват вино, сирене и маслини, които се произвеждат в много страни, участващи в консорциума Airbus.

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

В Италия подариха пармезан на Помпео в знак на протест срещу митата на САЩ

Помпео прие подаръка с усмивка, на Конте не му беше толкова забавно

ЕС би имал подобно право да се компенсира чрез мита, когато влезе в сила собственото им решение, но се надява да не се налага да прибягва до това.

"Трябва да избягваме налагането на мита помежду си. Това би навредило на нашите икономики, на световната търговия и на широката авиационна индустрия", заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.

"Готови сме да работим със САЩ за справедливо и балансирано решение за съответните ни авиационни индустрии. Все още сме готови и желаем да намерим справедливо споразумение, но ако САЩ реши да наложи разрешени противодействия, ЕС ще направи същото", допълва тя.

Трансатлантическото търговско напрежение нараства, след като миналата година Тръмп въведе мита за европейската стомана и алуминий. Той каза, че този ход е да се защитят интересите на националната сигурност на САЩ, но европейците твърдят, че това е просто протекционизъм и нарушава глобалните правила за търговия.

Ескалация на търговското напрежение между САЩ и ЕС
Обновена

Ескалация на търговското напрежение между САЩ и ЕС

САЩ подготвят мита на ЕС продукти за 11 млрд. долара

В отговор ЕС въведе мита за "балансиране" за около 2,8 милиарда евро за американска стомана, селскостопански и други продукти. Тръмп по-рано заплаши, че ако Европейският съюз не иска да говори със САЩ, Вашингтон ще наложи мита върху европейските продукти.

В опит да избегне търговска война, Жан-Клод Юнкер замина за Вашингтон, за да се срещне с Тръмп миналата година и се появи груб очерк на ограничена търговска сделка с промишлени продукти. Но е постигнат малък напредък и двете страни се обвиняват една в друга, че влачат краката си.

Пратеникът на САЩ в Брюксел Гордън Сондланд заяви миналия месец, че преговорите за трансатлантическата търговия напоследък "не са донесли много плодове".

Той обясни, че "с настоящото ръководство на ЕС сме в някаква безизходица." Нов екип в ЕК ще встъпил в длъжност на 1 ноември.

ЕП решен да не води търговски преговори със САЩ под заплаха и натиск

ЕП решен да не води търговски преговори със САЩ под заплаха и натиск

В отношенията ЕС-САЩ някой трябва да спре да се държи детински и да се държи като зрял човек, обясниха евродепутати