Европейският съюз добави сирийския външен министър Фейсал Мекдад към списъка си санкции. Решението беше публикувано днес в официалния вестник на ЕС.

"С оглед на сериозността на ситуацията в Сирия и предвид неотдавнашното му назначаване за министър на външните работи, Фейсал МЕКДАД следва да бъде добавен към списъка на физически и юридически лица, образувания или органи, предмет на ограничителни мерки в приложение I към решението от 2013 г.", се посочва в решението.

Почина външният министър на Сирия Уалид ал Муалем

Почина външният министър на Сирия Уалид ал Муалем

Смъртта го застигна на 79 години

На 22 ноември Мекдад беше назначен на поста външен министър на Сирия, след като неговият предшественик Уалид Муалем почина в болница в Дамаск на 79-годишна възраст.

През май 2011 г. Европейският съюз наложи санкции "срещу Сирия и лицата, отговорни за насилствените репресии срещу цивилното население".

През 2017 г. ЕС наложи санкции и на сирийски официални лица, за които се твърди, че са участвали в програмата за химическо оръжие на страната.

Сирийските власти яростно отрекоха обвиненията, заявявайки, че международните организации не били открили доказателства за разработване на химическо оръжие.