Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) в сряда наложиха стотици милиони глоби на компанията-майка на Facebook Meta за нарушения на поверителността и забраниха на компанията да принуждава потребителите в 27-членния блок да се съгласяват с персонализирани реклами въз основа на тяхната онлайн активност.

Комисията за защита на данните на Ирландия наложи две глоби на обща стойност от 390 милиона евро в решението си в два случая. Компанията обяви, че ще обжалва.

Решение по трети случай, включващ услугата за съобщения WhatsApp на Meta, се очаква по-късно този месец.

Припомняме, че Meta и други големи технологични компании са подложени на натиск от правилата за поверителност на ЕС, които са едни от най-строгите в света.

Ирландски регулатор глоби Meta с 265 млн. евро

Ирландски регулатор глоби Meta с 265 млн. евро

Компанията е нарушила Общия регламент за защита на данните в Европа

Ирландският надзорен орган - водещият европейски регулатор на Meta за поверителност на данните, тъй като регионалното му управление е в Дъблин - глоби компанията с 210 милиона евро за нарушения на правилата за поверителност на данните на ЕС от Facebook и наложи още 180 милиона евро за нарушения от Instagram.

Решението е по жалби, подадени през май 2018 г., когато влязоха в сила правилата за поверителност на 27-членния блок, известни като Общия регламент за защита на данните или GDPR.

Преди това Meta разчиташе на получаване на информирано съгласие от потребителите за обработка на техните лични данни, за да им предоставя персонализирани реклами.

Facebook вече е Meta
Обновена

Facebook вече е Meta

Новината обяви Марк Зукърбърг

Meta има три месеца, за да гарантира, че отговаря на правилата на ЕС, въпреки че решението не уточнява какво трябва да направи компанията. Meta отбеляза, че решението не ѝ пречи да показва персонализирани реклами, то обхваща само правно основание за обработка на потребителски данни.

Припомняме, че през декевмри, Meta се съгласи да плати 725 милиона долара за уреждане на дългогодишен групов иск, обвиняващ Facebook, че позволява на Cambridge Analytica и други трети страни да имат достъп до личната информация на потребителите.

Споразумението разрешава твърденията на потребителите, че Facebook е нарушил федералните и щатските закони, като е позволил на предпочитаните доставчици и партньори на компанията да събират личните им данни без съгласие. Това е най-големият досега в групов иск за поверителност на данните в САЩ и най-много, което Meta е плащала някога за разрешаване на колективен иск.