Британският министър на търговията Лиъм Фокс заяви, че няма да бъдат изнудени и да се съгласят за цената на напускането на Европейския съюз и призова Брюксел да започне преговори за обсъждане на бъдещите отношения на Великобритания с блока, съобщава Ройтерс.

Третият кръг от преговорите по "Брекзит", насочен към уреждане на условията за излизане от ЕС приключи в четвъртък с предупреждение от Брюксел, че трябва да се направи още работа, преди да се обсъдят бъдещите връзки.

Великобритания иска разговори за бъдещето, ЕС първо иска развод

Великобритания иска разговори за бъдещето, ЕС първо иска развод

Британия често се стреми да възпроизведе съществуващите договорености с ЕС

Британското правителство има желание да пренасочи разговорите към нови отношения, като се опитва да отслаби бизнеса по отношение на търговията и регулирането, но Брюксел поиска първо напредък по централните въпроси, включително колко Великобритания трябва да плати при напускането.

Гай Верхофстат, представителят на Европейския парламент за "Брекзит" коментира, че е "в интерес на ЕС да поддържаме близки отношения ... първо трябва да приемем методология за уреждане на сметките, правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и имат честна дискусия за ирландската граница."

В Япония, заедно с министър-председателя Тереза ​​Май, Фокс заяви пред телевизионния оператор ITV: "Не можем да бъдем изнудвани да плащаме цена".

Исканията на Великобритания да остане в единния пазар - невъзможни, отсече ЕС

Исканията на Великобритания да остане в единния пазар - невъзможни, отсече ЕС

Няма напредък след третия кръг преговори

Великобритания заяви, че е готова да изпълни международните си задължения, а вчера британският министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис заяви, че Лондон е готов да предложи повече от законовия минимум.

Фокс коментира, че бизнеса в цяла Европа иска да види повече подробности за това как ще изглеждат новите отношения на Великобритания с ЕС.

"Смятаме, че трябва да започнем дискусии по окончателното споразумение, защото това е добре за бизнеса и това е добре за благоденствието както на британския народ, така и на останалите граждани на Европейския съюз", коментира Фокс.

Но Верхофстад смята, че усилията на Великобритания да настоява за "нов митнически съюз" и да пресъздава структурите на ЕС означава, "да продължи да се възползва от най-добрите елементи на ЕС, без да се нарича ЕС".

"Това не е сериозно, справедливо или дори възможно, предвид оставащото време за преговори", допълва той.