Финландският външен министър ТуомиояЕвропейският съюз обяви, че Израел неправилно е разбрал резултата от конференцията в Рим, посветена на конфликта в Близкия Изток, съобщава АП.

Израел трябваше незабавно да прекрати огъня, обясни Ерки Туомиоя, външният министър на Финландия, чиято страна в момента председателства ЕС.
Припомняме, че Туомиоя бе начело на делегацията на ЕС по време на конференцията в Рим, посветена на конфликта в Близкия Изток.

Туомиоя подчерта, че решението на Израел да продължи действията си в Ливан е „изцяло погрешно".

Припомняме, че на конференцията в Рим присъстваха лидери от Северна Америка, Европа и Арабския свят. На конференцията обаче не се излезе с единна позиция за прекратяване на конфликта между Израел и Хизбула в южната част на Ливан.

По-късно израелският министър на правосъдието Хаим Рамон, който е много близък до израелския премиер Ехуд Олмерт, коментира, че Израел е интерпретирал липсата на консенсус в Рим като зелена светлина за продължаване на атаките срещу бойците на Хизбула.

От друга страна обаче Туомиоя уточни, че основната идея на конференцията в Рим била да помогне за възможно най-бързо прекратяване на военните действия.