Мисията на Европейския съюз в Косово временно затвори своето представителство в населената със сърби северна част на областта, съобщи БНР.

Днес в етнически разделения град Косовска Митровица продължават протестите на сръбското население срещу едностранно обявената от албанците независимост на областта.

Ръководителят на европейската мисия в Косово Питър Фейт съобщи при посещението си в Призрен, че мисията е затворила своите офиси в северната част на областта и е изтеглила своите служители оттам, като добави, че се надява в скоро време служителите на мисията да се завърнат. Според него това ще стане веднага щом условията за сигурност позволят това.

Припомняме, преди дни разгневени сърби запалиха два контролни пункта в Северно Косово и прогониха митничарите, и граничната полиция на новопровъзгласената балканска държава. Това наложи намесата на международните сили и временното затваряне на границата между Косово и Сърбия.

Влиятелно белградско издание съобщи, че тече усилена подготовка за подялбата на Косово. Според неназовани източници в общините от Северно Косово, доминирани от сърби, вече е започнала подготовката на списъци с имената на досегашни служители от сръбска националност в косовската полицейска служба. Планира се те да преминат на работа в сръбското МВР.

Международната общност се обяви за политиката на трите „не" по отношение та новопровъзгласената държава: не на подялбата, не на връщането към статуквото от преди 1999 г. и не на присъединяването към други балкански държави.

Днес сръбски дружби в чужбина организират протестни демонстрации срещу обявената независимост на Косово. Демонстранти ще се съберат пред Белия дом във Вашингтон и пред Двореца на нациите на ООН в Женева.