Кипър е изправен пред сериозен проблем с 5-процентната ставка на данъка върху добавената стойност за собствениците на жилища, тъй като Европейската комисия отправи последно предупреждение към Никозия да приеме законопроект, който да регулира въпроса, който се обсъждаа от 2020 г. насам.

Новият министър на финансите Макис Керавнос потвърди, че Кипър е надхвърлил срока, даден от Европейската комисия за уреждане на въпроса, и е изложен на риск от санкции, ако той не бъде решен.

Последното предупреждение беше отправено през миналия декември, а министърът е дал указания законопроектът да бъде приоритетно одобрен.

Досега нямаше ограничение за площта, която гражданите могат да застроят, а намалената ставка на ДДС от 5 % се прилагаше за първите 200 кв. м.

С новия законопроект обаче Комисията иска ниската ставка на ДДС от 5% да се прилага за жилища за първите 170 кв.м., но за останалата площ да се прилага ДДС от 19%.

Освен това, за да може гражданинът да се възползва от мярката, жилището му не трябва да надвишава прогнозната стойност от 350 000 евро.

Кипър остава привлекателен за чуждите инвестиции

Кипър остава привлекателен за чуждите инвестиции

Hellenic Bank привлече най-голямо внимание

Ако основното им жилище надхвърля 350 000 евро или 220 кв.м, потребителят няма да има право да се възползва от мярката.