Президентът на Беларус Александър Лукашенко няма да бъде включен в списъка със санкции на Европейския съюз преди всичко заради позицията, заета от Германия, както и в по-малка степен от Франция и Италия. Това пише германското издание Die Welt, цитирайки свои собствени източници.

Берлин, Париж и Рим заявиха, че "въпреки всички обстоятелства каналите за връзка с Лукашенко трябва да останат отворени", тъй като според тях поставянето му в черния списък щяло да доведе до пълно спиране на диалога с Минск.

Прибалтийските страни удариха със санкции Лукашенко, други беларуски властници

Прибалтийските страни удариха със санкции Лукашенко, други беларуски властници

Изпревариха колебаещия се ЕС

Главно прибалтийските държави (Литва, Латвия и Естония) и Полша настояха да бъдат наложени ограничителни мерки срещу беларуския автократ.

В средата на август стана известно, че във връзка с протестните демонстрации в Беларус ЕС обмисля списък с 15-20 беларуски чиновници, на които ще бъде забранено влизането на територията на ЕС и достъпът до европейската банкова система.

Санкциите на ЕС срещу Беларус за нарушения на правата на човека бяха в сила от 2004 до 2016 г. С течение на времето черният списък се променяше, като понякога включваше повече от 130 лица. През септември 2008 г. Европейският съюз замрази санкциите, но ги поднови и дори ги осъвремени след президентските избори през 2010 г. в бившата съветска република.

На неформална среща в Берлин на 27-28 август ръководителите на външните министерства на страните членки на ЕС взеха решение да приключат процедурата за налагането на санкции срещу Беларус възможно най-скоро.

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

Лукашенко обеща твърда реакция срещу налагането на санкции

"Да видим кой - кого ще плаши", да помислят в какво може да се превърне Европа, "ако Беларус пламне"