Европейската комисия одобри договор за закупуване на ваксини на френската фармацевтична компания Valneva. Предвижда се държавите-членки на ЕС да могат да закупят 27 млн. дози от препарата през 2022 г., а в бъдеще да могат да направят и допълнителни поръчки, става ясно от официално прессъобщение на ЕК.

"В договора се предвижда възможност ваксината да бъде приспособявана към нови варианти. Широкият набор от ваксини ще ни помогне да се борим с COVID и вариантите му в Европа и извън нея. Пандемията не е свършила. Всеки, който може, би трябвало да се ваксинира", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

СЗО: Недостиг на спринцовки може да забави ваксинирането по света

СЗО: Недостиг на спринцовки може да забави ваксинирането по света

През 2022 г. са възможни липси на между 1 и 2 милиарда спринцовки

Valneva разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология, която се използва от 60 - 70 години и е характерна за противогрипните ваксини, уточняват от ЕК.

Към момента продуктът на Valneva е единствената евентуална инактивирана ваксина срещу COVID-19 в процес на клинични изпитвания в Европа.

Договорът с френското биотехнологично дружество допълва набора от осигурени ваксини за производство в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и Novavax.

В Германия съветват ваксината на Moderna да не се прилага при хора под 30 години

В Германия съветват ваксината на Moderna да не се прилага при хора под 30 години

В редки случаи води до миокардит и перикардит