Европейският съюз отменя до края на март 2025 г. митата, които наложи върху вноса от Съединените щати в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия от ЕС. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на официалния вестник на Съюза.

15-месечното удължаване е част от споразумение, съгласно което Вашингтон също ще се въздържи от митата си от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия от ЕС, които бяха наложени през 2018 г. от бившия президент Доналд Тръмп. По този начин спорът се отлага за след изборите, които предстоят в САЩ и ЕС.

Митата на ЕС обхванаха редица американски стоки, сред които мотоциклети "Харли Дейвидсън", бърбън уиски и моторни лодки.

ЕС с последен апел към САЩ да не налагат мита

ЕС с последен апел към САЩ да не налагат мита

Тези мерки струваха на Съединените щати "хиляди и хиляди работни места"

Преди това Вашингтон се съгласи да прекрати митата си за две години от януари 2022 г., като ги замени с квоти.

Въпреки че двете страни трябваше да се споразумеят за мерките за справяне със свръхкапацитета в производството преди края на тази година, преговорите бяха в застой преди срещата на върха САЩ-ЕС през октомври.

Впоследствие Вашингтон предложи удължаване на срока за отмяна на митата, за да се даде повече време за преговори.

Квотната система на САЩ позволява безмитен внос на до 3,3 милиона тона стомана и 384 000 тона алуминий от ЕС, което отразява минали нива на търговия. За вноса на количества над този лимит се прилагат мита.

Европейската комисия се оплака, че системата не позволява гъвкавост, което означава, че през миналата година стоманата от ЕС е била обект на американски мита за около 264 милиона долара, докато Съюзът е премахнал своите ответни мита.

С решението за митата САЩ удължиха пазарната несигурност, обяви ЕС

С решението за митата САЩ удължиха пазарната несигурност, обяви ЕС

Ние няма да преговаряме под заплаха