Лидерите на Европейския съюз (ЕС) планират да изпратят седем допълнителни системи за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна, докато Русия ескалира ракетни и безпилотни удари по енергийната инфраструктура на страната и градските центрове. Това заяви в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от "Блумбърг". 

Той направи изявлението след неофициална среща на лидерите на ЕС в Брюксел.

Шолц каза, че Германия ще изпрати трета система Patriot в Украйна и че други шест ще последват скоро от други държави членки, които той не посочи.

"Надявам се, че всеки ще вземе решение възможно най-бързо, защото времето също е от съществено значение", каза Шолц.

В допълнение към третата система Patriot, Германия ще достави още системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Skynex на Киев със съпътстващите боеприпаси.

Германия търси системи "Пейтриът" за Украйна

Германия търси системи "Пейтриът" за Украйна

Това е заявил украинският външен министър Дмитро Кулеба

Германия се превърна в най-големия поддръжник на военните усилия на Украйна в Европа и Шолц многократно е призовавал колегите си лидери от ЕС да засилят подкрепата си, особено на фона на закъсненията в доставките на помощ и оръжия от САЩ.

НАТО работи за изпращане на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна, каза генералният секретар Йенс Столтенберг в четвъртък, добавяйки, че забавянето на предоставянето на такава помощ вреди на усилията на Киев да устои на атаките на Русия. 

"Събрахме данни за различните системи за противовъздушна отбрана, които имаме в НАТО, и се съсредоточихме върху системите Patriot. И работим със съюзниците, за да гарантираме, че те преразпределят някои от своите системи в Украйна", каза той пред репортери в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7 в Италия.

"Работим върху възможността за осигуряване на повече батерии Patriot за Украйна. Ние сме в диалог с някои конкретни страни", каза Столтенберг, наричайки доставката на Patriot "критична", тъй като това е най-модерната отбранителна система, на която Алиансът може да разчита.

Столтенберг каза, че други отбранителни системи също могат да бъдат предоставени на Украйна, включително ракетната система земя-въздух NASALS.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел по-рано призова министрите от Г-7 да действат бързо по въздушната отбрана на Украйна, където енергийната система "ще бъде унищожена" от руски атаки.

"Западните страни, Япония, Канада, САЩ, Европа, трябва да вземат по-бързи решения, за да подкрепят повече Украйна, защото не можем да си позволим победата на Путин", каза Борел.

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Той съжалява, че вътрешната политика в САЩ забавя така необходимия пакет помощ