Милиони туристи и бизнесмени, които посещават Европа, може да трябва да платят по 5 евро (5,35 долара), за да попълнят онлайн форма за проверка на сигурността преди пристигането им. Това ще стане, ако бъде одобрен план на ЕС за затягане на контрола за чужденците, които не се нуждаят от визи, съобщава "Ройтерс".

Системата ще проверява документите за самоличност и данните за адресите на хората в различни бази данни за сигурност и престъпления на ЕС.

След атаките на "Ислямска държава" във Франция и Белгия и хаотичното масово пристигане на мигранти и бежанци в Гърция, комисията се надява, че този скрининг ще може да затвори вратите по границите й за екстремисти, престъпници и нелегални имигранти.

Системата ETIAS също ще отговори на притесненията на Европа заради плановете за разширяване на безвизовото пътуване на два големи съседа - Турция и Украйна. Освен това ще може да се прилага веднага за хора от страни на Балканите, които не са членки на ЕС, като Албания и Сърбия.

"Сигурността на границите ни и защитата на гражданите ни е наш пръв приоритет. ETIAS ще затвори информационната дупка при проверката на информацията на преминаващите, които не се нуждаят от визи и всички други наши системи", обяви вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс. Той допълни, че в същото време бъдещата система ще бъде лесна, бърза, евтина и ефективна.