Лидерите на Европейския съюз ще призоват тази седмица за "хуманитарна пауза" във войната Израел-Хамас, така че хуманитарната помощ за палестинците в Газа да може безопасно да достигне до нуждаещите се, показаха проектозаключения от среща на върха на ЕС, видени от Ройтерс.

Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък на Европейски съвет и ситуацията в Близкия изток ще бъде на първо място в техния дневен ред.

"Европейският съвет подкрепя призива на генералния секретар на ООН Гутериш за хуманитарна пауза, за да се позволи безопасен хуманитарен достъп и помощта да достигне до нуждаещите се", се посочва в проектозаключенията от срещата.

"Европейският съюз ще работи в тясно сътрудничество с партньорите си в региона, за да защити цивилните, да подкрепи тези, които се опитват да стигнат до безопасно място или да предостави помощ, и да улесни достъпа до храна, вода, медицински грижи, гориво и подслон. Той отново подчертава необходимостта от незабавно освобождаване на всички заложници без никакви предварителни условия", се казва в проекта, видян от Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя повтори силно произраелската си позиция въпреки нарастващите критики сред еврочиновниците, като същевременно остро критикува Иран за това, че се опитва да посее "насилие и хаос" в Близкия изток.

Около 800 служители на ЕС предприеха необичайната стъпка да пишат на фон дер Лайен в края на миналата седмица, за да протестират срещу това, което смятат за неоправдано пристрастие към Израел във войната Израел-Хамас. Протестът дойде, след като председателят на ЕК пропусна да спомене подкрепата на ЕС за палестинската държавност в реч в четвъртък във Вашингтон - въпреки че решението за две държави е основна част от позицията на европейските страни.

Въпреки това в неделя Фон дер Лайен отново повтори предишната си позиция по време на реч пред младежката организация на нейната германска дясноцентристка политическа група ХДС/ХСС.

Докато тя подчерта, че всяка защита на Израел срещу терористичната група Хамас трябва да бъде "в съответствие с международното право", тя отново не спомена палестинската държавност и вместо това просто се позова на необходимата хуманитарна помощ, като каза: "Няма противоречие в това да бъдем солидарни с Израел и предоставяне на хуманитарна помощ в Газа."

Според няколко официални лица отношенията й с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел вече са били сложни и кризата е разширила пропастта, тъй като той бързо постави под въпрос законността на ограниченията на Израел срещу населението на Газа.

Жозеп Борел също призова в понеделник за "пауза" в конфликта между Израел и Хамас, за да станат възможни повече хуманитарни доставки в ивицата Газа.

"Най-важното сега е хуманитарната помощ да стигне до Газа", каза Борел пред репортери в Люксембург, където присъства на среща на външните министри на ЕС.

Шарл Мишел осъди удара по болницата в Газа

Шарл Мишел осъди удара по болницата в Газа

Евролидeрите с нюанси в реакцията след трагедията