Съветът на Европейския съюз удължава с още шест месеца ограничителните мерки, насочени към отговорните за подкопаване или застрашаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, съобщават от институцията.

Рестрикциите остават в сила до 15 септември 2023 г.

Съществуващите ограничителни мерки предвиждат ограничения за пътуване на физически лица, замразяване на активи и забрана за предоставяне на средства или други икономически ресурси на изброените физически и юридически лица.

Санкциите ще продължат да се прилагат спрямо 1473 лица и 205 организации, много от които са насочени в отговор на продължаващата неоправдана и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна, посочват от Съвета на ЕС.

ЕС е готов с десетия пакет от санкции срещу Русия

ЕС е готов с десетия пакет от санкции срещу Русия

Новината съoбщи шведското председателство на Общността

След 24 февруари 2022 г., в отговор на военната агресия на Русия срещу Украйна, ЕС разшири санкциите срещу Москва, с цел значително да отслаби икономиката на Русия, да я лиши от критични технологии и пазари и значително да ограничи способността ѝ да води война.

В заключенията на Европейския съвет от 9 февруари 2023 г. ЕС потвърди решителното си осъждане на агресивната война на Русия срещу Украйна, която "представлява грубо нарушение на Устава на ООН и донесе огромни страдания и разрушения на Украйна и нейния народ".

Русия трябва незабавно да спре своята жестока война, настоява евроинституцията.

Допълва се, че Европейският съюз твърдо ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, и остава непоколебим в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на страната.

ЕС удължава санкциите срещу Русия

ЕС удължава санкциите срещу Русия

Наказателните мерки остават в сила поне до 31 юли