ЕС въведе допълнителни ограничителни мерки с оглед на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, пише EU Reporter.

С днешното си решение ЕС забранява:

*Предоставянето на специализирани услуги за финансови съобщения, които се използват за обмен на финансови данни (SWIFT), на Банка "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", Банка "Россия", "Совкомбанк", "Внешекономбанк" (VEB) и "ТБ банк". Тази забрана ще влезе в сила на десетия ден след публикуването в Официалния бюлетин на ЕС и ще се прилага за всяко юридическо лице, образувание или орган, установен в Русия, чиито права на собственост пряко или косвено се притежават в размер повече от 50% от горепосочените банки.

*Инвестирането или участието по друг начина в бъдещи проекти, съфинансирани от Руския фонд за директни инвестиции.

*Продажбата, доставянето, прехвърлянето или изнасяте на евро банкноти в Русия или на всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия, включително правителството и Централната банка на Русия, или за използване в Русия.

ЕС налага нови санкции на Беларус заради войната в Украйна

ЕС налага нови санкции на Беларус заради войната в Украйна

Заради поддържащата роля на страната в руската инвазия

Днешните решения допълват пакета от мерки, обявен от върховния представител по външната политика Жозеп Борел след видеоконференцията на министрите на външните работи на ЕС на 27 февруари. Този пакет включва също предоставяне на оборудване и доставки за украинските въоръжени сили чрез Европейския инструмент за мир, забрана за прелитане през въздушното пространство на ЕС и за достъп до летища на ЕС на руски превозвачи от всякакъв вид, забрана за транзакции с Руската централна банка и забраната на държавните медии Russia Today и Sputnik да излъчват в ЕС.