Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън свика извънредна среща на Съвета на външните министри, на която ще бъдат обсъдени събитията в Украйна. Заседанието ще се проведе утре, четвъртък, а на него ще бъдат обсъдени възможните мерки за предотвратяване на гражданска война в обхванатата от размирици страна.

Френският президент Франсоа Оланд настоя за санкции срещу Киев, които да влязат в сила незабавно. За рестриктивни мерки се обявиха още Германия, Белгия и Полша.

Междувременно говорител на руския президент Владимир Путин, цитиран от „Ройтрес", е предупредил за възможност втория транш от спасителния заем да не пристигне поради нестабилността на държавното управление. Малко по-рано Русия обвини опозиционните лидери за насилието, което снощи заля Киев.

Полският премиер Доналд Туск нарече събитията в украинската столица „безпрецедентни", обвини украинските власти в убийството на невинни и настоя за санкции на 28-те срещу управлението на президента Виктор Янукович и „Партията на регионите". Според него управлението е загубило своя демократичен мандат, а ЕС трябва да покаже солидарност с украинския народ.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу също не скри притеснението си от нещата, които са се случили на площад „Независимост" през последните 24 часа.

Папа Франциск изрази своята загриженост от случващото се и призова враждуващите страни да спрат с насилието.
В сутрешните часове десетки хора се стекоха пред посолствата на Украйна във Вилнюс, за да поднесат цветя в памет на жертвите, чийто брой продължава да расте и вече достигна 26 души.