Властите в Естония ще доставят противотанкови ракети Javelin на Украйна. Това съобщиха в петък от Министерството на отбраната на Балтийската република, цитирани от ТАСС.

"Естония, Латвия и Литва ще предоставят допълнителна помощ за укрепване на способността на Украйна да се отбранява. Естония ще предостави противотанкови ракети Javelin, Латвия и Литва ще предоставят зенитно-ракетни системи Stinger", съобщи Министерството на отбраната в Twitter.

На 30 декември миналата година ръководителят на отдела за международно сътрудничество на Министерството на отбраната на Естония Пеетер Куимет обяви планове за предоставяне на Украйна с оръжия. Според него те могат да бъдат прехвърлени в Украйна само със съгласието на продавача. В случая с естонското Javelin ще се изисква съгласието на САЩ, в случай на гаубици - на Германия и Финландия.

Естония към Русия: Претенциите към НАТО са неприемливи

Естония към Русия: Претенциите към НАТО са неприемливи

Москва поиска НАТО да се откаже от всякаква военна дейност в Източна Европа и Украйна

Както The Wall Street Journal съобщи по-рано, позовавайки се на източници, Държавният департамент в отговор на искане от Латвия, Литва и Естония даде разрешение за доставка на американско произведено оръжие за Украйна. Става дума за Stinger и Javelin.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано отбеляза, че доставката на оръжия и военна техника на украинска територия от страни от НАТО може да накара Киев да се опита да реши конфликта в Югоизточна Украйна със сила.

Припомняме, че прибалтийските държави преговарят със съюзниците си от НАТО за увеличаване на военните сили на тяхна територия, за да възпират Русия. Това обяви премиерът на Естония Кая Калас по-рано този месец. 

Русия, която струпа войски на границата си с Украйна, поиска прекратяване на подобни разполагания на военни сили и повече никакво разширяване на западния отбранителен алианс.

Руският парламент обмисля да предложи признаване на сепаратистите в Украйна

Руският парламент обмисля да предложи признаване на сепаратистите в Украйна

Кремъл засега реагира хладно на идеята

Естония, Латвия и Литва, някога контролирани от Москва, са членове както на НАТО, така и на Европейския съюз от 2004 г. и отдавна се стремят към по-голямо участие на НАТО.

Кризата в Украйна изостри отношенията между Русия и много държави в Европа, както и със САЩ. Москва бе критикувана за агресия, а на Украйна бе предложена военна помощ. Не във всички тях обаче властите са на едно мнение за военна помощ. 

Испания да обмисли внимателно стъпките, които предприема по отношение на кризата в Украйна. С това искане говорителят на партия "Подемос" Пабло Фернандес се обърна към министъра на отбраната Маргарита Роблес.

Изявлението му идва ден, след като Роблес обяви, че средиземноморската страна е изпратила военни кораби в Черно море, за да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна.

Руското външно министерство заяви в изявление в петък, че външният министър Сергей Лавров "ясно" е информирал държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че "пренебрегването на легитимните опасения" на Москва, когато става дума за Украйна, "ще има най-сериозните последици".