Около 2 хиляди души са евакуирани от палестинския бежански лагер Ярмук в Дамаск, след като „Ислямска държава" превзе голяма част от него, обяви палестински представител, цитиран от „Франс прес".

"Около 400 семейства, приблизително 2 хиляди души, успяха да напуснат лагера в петък и събота през две безопасни пътни артерии в квартала „Захира", който е под контрола на армията", заяви Ануар Абдул Хади от Организацията за освобождение на Палестина.

Хади добави, че сирийски войници са помогнали при евакуацията. Палестински сили се борят срещу джихадистите, които още в сряда окупираха големи територии от лагера.

От напредването на ислямистите правителствените войски бомбардират лагера и пускат варелни бомби, съобщиха от Сирийския център за човешки права.

Междувременно "Фронтът ал Нусра" обяви неутралитет в боевете между "Ислямска държава" и палестинци в бежанския лагер Ярмук край Дамаск.

Преди в лагера имаше 150 хиляди палестински бежанци и сирийци. Той беше окупиран от правителствените сили повече от година. ООН обяви, че сега има около 18 хиляди души в него, от които 3 500 деца.

Лагерът е изграден за палестински бежанци след Арабско-израелската война през 1948 година. Той се намира на шест километра от центъра на Дамаск.