Две проучвания при маймуни, публикувани в сряда, предлагат някои от първите научни доказателства, че оцеляването след COVID-19 може да доведе до имунитет, положителен знак, че ваксините в процес на разработка могат да успеят, заявиха американските изследователи в сряда, цитирани от "Ройтерс".

Въпреки че учените предполагат, че антителата, произведени в отговор на новия коронавирус, са защитни, има оскъдни научно строги доказателства, които да подкрепят това. В едно от новите проучвания изследователите заразяват девет маймуни с COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус. След като се възстановяват, екипът отново ги излага на вируса и те не се разболяват.

Резултатите показват, че те "развиват естествен имунитет, който предпазва при повторно излагане", коментира д-р Дан Барух, изследовател в Центъра за вирусология и ваксини в Медицинския център Бет Израел от Харвард в Бостън, чиито изследвания са публикувани в списание Science.

"Това е много добра новина", допълва Барух. Няколко изследователски екипа са пуснали документи - много от тях не са прегледани от други учени - предполагайки, че ваксината срещу вируса би била ефективна при животни.

Коронавирус: Китай пробва ваксина върху маймуни, които бързо са придобили имунитет

Коронавирус: Китай пробва ваксина върху маймуни, които бързо са придобили имунитет

Те са установили, че маймуните произвеждат антитела

Във второто проучване Барух и неговите колеги тестват 25 маймуни с шест прототипи ваксини, за да проверят дали антителата, получени в отговор, са защитни. След това излагат тези маймуни и 10 контролни животни на SARS-CoV-2. 

Всички контролни животни показаха висока степен на вирус в носовете и белите дробове, но при ваксинираните животни "видяхме значителна степен на защита", обяснява Барух.

Осем от ваксинираните животни са напълно защитени. Тези проучвания, които са извършени с партньорска проверка, не доказват, че хората развиват имунитет или колко дълго може да продължи, но са успокояващи.

"Тези данни се разглеждат като добре дошъл научен напредък", допълва Барух.

СЗО с резолюция за достъпна за целия свят ваксина

СЗО с резолюция за достъпна за целия свят ваксина

Чрез ограничаване на патентите