Унгарски ръководител в областта на културата оттегли статия, в която сравнява Джордж Сорос с Адолф Хитлер и нацистите, съобщават АФП и АП.

Коментарна статия в събота на Силард Деметер, правителствен комисар, ръководител на литературния музей "Петьофи" в Будапеща, в проправителствената медия "Ориго", предизвика възмущение от еврейската общност в Унгария за това, че нарича Сорос "либералния фюрер".

44-годишният Деметер обяви, че ще оттегли статията си "независимо от това, което мисля".

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Не може да си позволи компромис с върховенството на правото

"Ще приема, че онези, които ме критикуват, са прави, като казват, че да наричаш някого нацист означава да се релативизира и че правенето на паралели с нацистите може по невнимание да нанесе ущърб на паметта на жертвите", коментира той в изявление.

Сорос, роден в Унгария милиардер и оцелял от Холокоста, е честа цел на правителството на премиера Виктор Орбан заради неговите благотворителни дейности, които подкрепят либерални каузи.

В статията си Деметер казва, че Европа се е превърнала в "газовата камера на Джордж Сорос", което е недвусмислена препратка към газовите камери, използвани от нацистите за масово изтребление на евреи.

Евросъдът: Орбан незаконно забранил университета на Сорос

Евросъдът: Орбан незаконно забранил университета на Сорос

Законът за националното висше образование регулира всички международни висши учебни заведения

"Отровен газ тече от капсулата на мултикултурно отворено общество, което е смъртоносно за европейския начин на живот", пише Деметер.

Деметер сравнява Сорос с Хитлер, като пише, че той бил "либералният фюрер и неговата либерално-арийска армия го обожествява повече, отколкото го правеше тази на Хитлер".

Статията също така препраща към конфликта относно бюджета между Европейския съюз и Полша и Унгария. Деметер подчертава, че двете страни, които са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съда и свободата на медиите, са "новите евреи".

"Тези "либер-арийци" сега целят да изключат нас, поляците и унгарците, от последната политическа общност, в която все още имаме права", пише той.

Орбан пак нападна Сорос, инспирирал критиките срещу извънредните му правомощия

Орбан пак нападна Сорос, инспирирал критиките срещу извънредните му правомощия

Сорос е любима негова мишена

Групи за възпоменание на загиналите в Холокоста евреи в Унгария и в чужбина осъдиха статията на Деметер. Обединената унгарска еврейска конгрегация нарече статията "безвкусна" и "непростима".

"Това е учебник за релативизацията на Холокоста и следователно е несъвместим с твърдението на правителството за нулева толерантност към антисемитизма", подчертаха от конгрегацията.

Американският еврейски комитет в Централна Европа нарече статията "ужасяваща" в публикация в "Туитър".

Демократичната коалиция, основната лява опозиционна партия в Унгария, призова за незабавното уволнение на Деметер.

"Демократичната коалиция очаква от правителството, че Силард Деметер трябва да остане без работа до края на днешния ден. Човек като него няма място в обществения живот, не само в европейска страна, но и където и да било по света", изтъкват от опозиционната формация.

Сорос дава $1 млрд. за световна университетска мрежа и борба с авторитаризма

Сорос дава $1 млрд. за световна университетска мрежа и борба с авторитаризма

Сорос го определи като "най-важния и най-траен проект в живота ми"