Европа трябва да направи обща разузнавателна агенция, за да се справи със заплахата от тероризъм. Такава позиция изрази евродепутатът Емил Радев.

По думите му, основните рискове пред ЕС са тероризмът и миграцията.

Радев окачестви като изключително тревожен факта, че голяма част от извършителите на атентати в сърцето на Европа се саморадикализират. Той допълни, че се води голяма борба, за да се ограничи набирането на чуждестранни бойци в интернет:

"Нашето законодателство е насочено именно към ограничаване на тази пропаганда, на фалшивите новини. Имаме разбиране от големите интернет доставчици, провеждал съм срещи с представители на Google. Има ефективни механизми за ограничаване на видеоклипове - огромна роля за това имат гражданите, които трябва да докладват, за да може доставчикът незабавно да ги свали от платформата. Но тук стъпваме и в друга посока - не е ли това цензура?! Границата е много размита." - поясни евродепутатът.

Емил Радев изтъкна, че огромна заплаха е големият брой чужди бойци, които се бият за Ислямска държава в Сирия и Ирак, като разясни, че те са високо интелигентни и с отлична военна подготовка.

Според него е необходимо много по-силно сътрудничество между службите, което може да се осъществи чрез създаването на обща европейска агенция.

Той апелира да се разгледа австралийският модел, който се прилага срещу нелегалната миграция.

Според Радев, българската социална система не е в състояние да поема огромен бежански натиск.

"Винаги изтъкваме това пред нашите партньори. Те казват, че се справяме страхотно, но в същото време продължаваме да стоим извън Шенген! България трябва да има пълен достъп до Шенген, за да може още по-добре да пази външната европейска граница." - каза още той пред представители на ГЕРБ.