Европейският съюз твърдо стои зад интересите на гражданите на Европейския съюз, които живеят във Великобритания. Няма да позволим никаква дискриминация спрямо тези граждани, в частност и към българските граждани, които живеят там, коментира евродепутатът Емил Радев от Страсбург, във връзка с резултатите от гласуването на плана за Брекзит в британския парламент.

Според него, твърдият Брекзит ще породи много въпроси за гражданите на Великобритания, които живеят в Европейския съюз, защото в един момент те ще изгубят пенсионни права, ще трябва да плащат, когато ходят на лекар,

След вчерашното грандиозно поражение на Тереза Мей, впрочем близо сто години правителство не е имало такъв лош резултат при гласуване в парламента, през 1924 година правителството е събрало при гласуване 166 гласа - това е най-лошият резултат с тези 202 гласа, които събра предложението за споразумение на Тереза Мей, обясни той.

Провалът на Мей за Брекзит - най-големият от измислянето на британския парламент

Провалът на Мей за Брекзит - най-големият от измислянето на британския парламент

Никога премиер не е губил с 232 гласа разлика

Евродепутатът добави, че всички ходове са в ръцете на Великобритания. ЕС ясно е заявил, че сме одобрили споразумение, държавите членки след дълги преговори постигнаха съгласие, предложиха на Великобритания много добри условия за излизане от Европейския съюз. Ясно беше дадено да се разбере, че компромиси няма да има.

"От тук нататък вече трябва да видим какво ще стане, първо дали ще оцелее тази вечер правителството на Тереза Мей след вота на недоверие. От там нататък Тереза Мей има срок три дни да представи нов план Б и да видим как вървим от тук нататък. 29 март е съвсем скоро, има "ясна несигурност" какво ще стане след тази дата. Възможностите са да има твърд Брекзит, което не е добре за всички, главно за британската икономика, но в последствие ще има за Европейския съюз", обясни Радев.

На практика Великобритания излиза от над двеста споразумения, не само икономически, но и свързани със съдебно сътрудничество, Европол, Евроджъст, наказателни дела и т.н., всичко това ще бъде огромно сътресение както за Великобритания, така и за Европейския съюз.

Жан-Клод Юнкер: Лондон бързо да каже какво иска

Жан-Клод Юнкер: Лондон бързо да каже какво иска

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март

Въпросите при твърд Брекзит трябва да се решават реципрочно, така че да няма сътресение за живеещите британци в Европейския съюз и за живеещите във Великобритания европейски граждани, има и вариант Великобритания едностранно да поиска удължаване на срока.

Евродепутатът добавя, че съдът на Европейския съюз се е произнесъл по този въпрос, че това е възможно да стане едностранно. Това може да породи други въпроси. Ако срокът е, например, след 30 юни тази година, на практика Великобритания трябва да участва в изборите за Европейски парламент. От там нататък ние трябва отново да върнем бройката 751 евродепутати, защото бяхме предвидили те да са по-малко, да се преразпределят към други държави членки и това ще постави въпроса за провеждане на избори за евродепутати от Великобритания с бързи темпове.

Възможен е и вариантът за втори референдум и за оставане на Великобритания в Европейския съюз, но всичко това, пак казвам, зависи от ситуацията вътре във Великобритания. Европейският съюз има резервен план при твърд Брекзит. Ние се готвим да приемем законодателни актове, които да са в помощ на въздушния транспорт, телекомуникациите и т.н. - всичко онова, което трябва да не прави сътресения в ежедневието на европейските граждани, но - разбира се - най-добрият вариант е или да има споразумение или Великобритания да остане в Европейския съюз, обясни Емил Радев.

Туск към Лондон: Кажете смело какво искате!

Туск към Лондон: Кажете смело какво искате!

Реакции от ЕС за гласуването в британския парламент

Във връзка с правата на българските граждани във Великобритания, евродепутатът коментира, че няма притеснения, защото целият ЕС стои зад гражданите на държавите членки. Българските граждани ще бъдат третирани така, както гражданите на Германия, Полша и т.н.

Той обясни, че европейските лидери ясно са показали, че по всякакъв начин ще защитят правата на над 3.6 милиона европейски граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, "така че нямам притеснения на този етап".

"Въпросът е, наистина, чрез споразумението да се уредят всички спорни въпроси, а не при вариант твърд Брекзит да се договарят едно по едно и да възникнат редица трудности от чисто административен характер за гражданите на България, които живеят и работят във Великобритания", допълни евродепутатът Емил Радев.

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

ЕС няма ни най-малко намерение да предоговаря сделката