Група евродепутати планират да представят дългосрочна реформа на основния договор на ЕС, която, ако бъде одобрена, радикално ще промени начина, по който функционира блока, според проект, получен от "Политико".

Проектопредложението, което е с дата 17 август и е написано от шестима членове на Европейския парламент в Комисията по конституционни въпроси, предлага пълно отказване от единодушното вземане на решения в Съвета на ЕС. Вместо това, в предложението се предлага гласуване с квалифицирано мнозинство и нормална законодателна процедура в редица области, включително отбрана, данъчно облагане и външна политика.

Проектът също така предлага преименуване на Европейската комисия на "Европейски изпълнителен орган" и драстично разширяване на правомощията на Парламента, както и предоставяне на изключителна компетентност на институциите на ЕС - или правото да преговарят от името на своите членове - да вземат решения по въпроси, свързани с околната среда и климата.

Проектът, получен от "Политико", беше подписан от члена на фламандските белгийски отворени либерали и демократи Ги Верхофстад, германския християндемократ Свен Симон, германския социалдемократ Габриеле Бишоф, германския евродепутат от зелените Даниел Фройнд, члена на германската левица Хелмут Шолц и Яцек Сариуш-Волски от полската управляваща партия "Право и справедливост"

Сариуш-Волски оттегли подкрепата си от проекта през август, след което писа на другите автори, че предложението е "напълно необмислена и непропорционална промяна в процеса на вземане на решения към силно централизирани структури, избягващи демократичния контрол".

Дипломат от ЕС, информиран за плановете, запазвайки своята анонимност, тъй като не е упълномощен да говори официално, отхвърли предложението като малко вероятно някога да спечели подкрепа от европейските столици. "Това е провокация... В Съвета няма мнозинство за промяна на договора."

Шарл Мишел: Пригответе се за разширяване на ЕС до 2030 г.

Шарл Мишел: Пригответе се за разширяване на ЕС до 2030 г.

"Разширяването вече не е мечта", каза председателят на Съвета на Стратегическия форум в Блед