Новият състав на Европейската комисия придоби окончателния си вид и ще може да встъпи в длъжност на 1 декември, след като евродепутатите одобриха последния кандидат за еврокомисар, номиран от избраната за председател Урсула фон дер Лайен, съобщава "Франс прес".

Фон дер Лайен се надяваше да встъпи в длъжност този месец, но евродепутатите отхвърлиха трима членове от първоначално ѝ състав, а Великобритания отказа да предложи кандидат, забавяйки процеса.

Лондон получи второ писмо от Брюксел с настояване да излъчи кандидат за еврокомисар

Лондон получи второ писмо от Брюксел с настояване да излъчи кандидат за еврокомисар

Премиерът трябваше да представи номинация до понеделник

Но след като Великобритания трябва да излезе от Общността в края на януари, бившата министърка на отбраната на Германия сега планира да продължи напред с 27 еврокомисари.

Номинираният от Унгария еврокомисар Оливер Вархели получи зелена светлина, след като премина второто изслушване в Европейския парламент, за да удовлетвори евродепутатите, че ще обслужва само интересите на ЕС, а не тези на дясното популистко правителство на страната му.

"Каква чест да стана част от екипа на Урсула фон дер Лайен! За по-силна Европа заедно!", написа унгарският представител в "Туитър".

Кандидатите за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция са одобрени от правната комисия на ЕП

Кандидатите за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция са одобрени от правната комисия на ЕП

Най-големият дебат беше свързан с кандидата на Франция Тиери Бретон, който има акции във френската IT компания Atos

Очаква се Европейският парламент да даде окончателно одобрение на екипа от еврокомисари през следващата седмица, трасирайки пътя за комисията на Фон дер Лайен да поеме функциите от Жан-Клод Юнкер през следващия месец.

Но остава въпросът за отсъствието на еврокомисар от Великобритания.

Обединеното кралство отказа да направи номинация, аргументирайки се, че не е в състояние да прави такива международни номинации преди парламентарните избори в страната на 12 декември.

Страната трябва да излезе от ЕС на 31 януари догодина след трикратно удължаване на крайния срок за Брекзит.

Отиващият си състав на Европейската комисия предприе правни действия срещу Великобритания заради това решение.

Урсула фон дер Лайен предпочете Адина Валян като румънски кандидат за еврокомисар

Урсула фон дер Лайен предпочете Адина Валян като румънски кандидат за еврокомисар

Според EURACTIV, позовавайки се на източници, Фон дер Лайен е предпочела Адина Валян, тъй като иска полово равенство

Фон дер Лайен изпита серия от затруднения за събиране на екипа си.

Трима предишни кандидати за еврокомисари от Франция, Унгария и Румъния не успяха да минат през ситото на Европейския парламент, което доведе до предлагането на нови кандидати и отлагане на датата на встъпването в длъжност на новата комисия с един месец.

Заместващите кандидати на Румъния и Франция минаха през препитванията при първия си опит, но Вархели трябваше да отговаря на втори набор от въпроси от скептично настроените евродепутати.